HomeИдеи за градинатаГрадински цветяКакво цвете да сложим във всяка стая

Какво цвете да сложим във всяка стая

Тези растения не само са лесни за грижа – те подобряват и вътрешния климат във всяка стая на апартамента

Всеки знае, че природата и чистият въздух са полезни за вас. Особено в студения сезон, когато прекарваме по-голямата част от деня на закрито, зелените тревни площи, светлината и въздухът повдигат настроението. Така че не е чудно, че обичаме да внасяме малко зеленина в домовете си. Проучванията показват, че стайните растения повдигат настроението, подобряват вътрешния климат и филтрират замърсителите от въздуха. Накратко: те ни правят здрави. Домашната зеленина дори представлява интерес за НАСА – като въздушни филтри с ниска поддръжка в космическите станции .

Тук ви представяме растение, което е идеално за конкретна стая в дома. Не само защото всички те се смятат за неизискващи. Те също така имат качества, които могат да играят перфектно в свързаните пространства. Но бъдете внимателни: някои от представените растения са (леко) отровни за четириноги или двуноги приятели.

Chamaedorea elegans

Мексиканската планинска палма Chamaedorea elegans е идеалният привличащ погледите за всекидневната. Растението разпространява тропически нюх със своите пернати листа, неизискващо е и е евтино за закупуване. Замърсители като бензен, формалдехид, въглероден оксид и ксилен също се филтрират от въздуха в помещението. Обича светли места без пряка слънчева светлина, но не обича да стои във вода. Така че го поливайте с чувство за мярка.

Ficus Benjamina

Мнозина може би си спомнят смокинята Ficus Benjamina от студентските си дни. Не без основателна причина растението отдавна е едно от най-популярните ни стайни растения. Тъй като е здрав, лесен за грижи и обича да се движи с вас. Той също така премахва замърсителите от въздуха и осигурява допълнителен кислород. Това я прави идеалното растение за спалнята. Харесва да е на светло, но не прекалено слънчево и трябва да се полива редовно – но по такъв начин, че горният слой на почвата да може леко да изсъхне между дозите.

Epipremnum aureum

Според констатациите на НАСА, бръшлянът Epipremnum aureum е едно от трите растения, които са най-добри при филтриране на формалдехид от въздуха на закрито, заедно с ксилен, толуен и бензол. Това предопределя здравото растение за кухнята. Защото по-старите ПДЧ съдържаха още по-големи количества т. нар. летливи органични съединения – и те се изпаряват с години. Растението обича светли, но не твърде слънчеви места – и може да се справи както с малко, така и с много вода.

Aglaonema

За най-влажната стая в апартамента е подходящо китайското глухарче (Aglaonema) с неговите декоративни листа. Здравото растение, което не само филтрира замърсителите от въздуха, но и цъфти красиво, идва от тропиците. Подходящ е за светли бани и обича, когато почвата винаги се поддържа влажна.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ