HomeИдеи за градинатаЛесни идеи за градинатаВземете семе за лилави картофи - гарантирайте си добра реколта

Вземете семе за лилави картофи – гарантирайте си добра реколта

Отглеждането на лилави картофи  е полезна дейност, която провокира запален интерес у съвременните градинари.

Съвременните експерти обясняват ползите от лилавите картофи с факта, че склонността към наднормено тегло не е свързана с количеството консумирани въглехидрати, а с цвета им.

Вземете семе за лилави картофи – гарантирайте си добра реколта

Семената на картофите с бяла каша се абсорбират напълно от тялото, а излишъкът се отлага като бульона отстрани в стомаха. При картофите с цветна каша, в случая лилави картофи се стимулират метаболитните процеси и това допринасят за “изгарянето” на мазнините.

Историята на откритието е забавна

Първоначално изследователите били объркани от „парадокс“, че жителите на Южна Европа (главно Франция) консумират излишък от мазнини и захари и сред тях практически няма дебели хора.

Редки били и случаите в Средиземноморието да има хора с диагноза атеросклероза, инсулти, инфаркти. Оказало се, че не само французите, но и италианците са някак си защитени от сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване. Същото можело да се каже и за народите, живеещи в Андите.

При подробно изследване на феномена европейските учени установили, че в тези региони жителите консумират голямо количество плодове и зеленчуци с червено-син цвят: грозде и червено вино в Средиземно море; сини картофи и червени домати в Латинска Америка.

И така, било установено, че именно тези зеленчуци и плодове помагат на хората да поддържат младостта и дълголетието. Въпреки факта, че пърженото месо, нишестените храни, маслата от растителен и животински произход присъстват в националните кухни, жителите на тези страни са известни със своите стройни фигури и жизнерадостна визия.

Тук е уместно да си припомним народите от Кавказ. Всеизвестно е, че тези любители на печени нарове и почитатели на червено вино се славят със завидно здраве и дълголетие.

Тайната на полезността на картофите с трюфели

За първи път американците започнали да говорят за ползите от лилавите картофи, преди 20 години. Тогава няколко университета наведнъж обявили, че лилавите картофи съдържат изобилие от флавоноиди: каротеноиди – червено-оранжеви пигменти; антоцианини – лилаво-виолетови и зелени багрила. На база дългосрочни изследвания на повече от 100 хиляди пациенти, американски лекари стигнали до извода, че зеленчуците, оцветени с флавоноиди, стимулират много полезни процеси в организма. Те помагат за намаляване интензивността на адхезията на тромбоцитите, за премахване вероятността от образуване на кръвни съсиреци; подобряват еластичността на кръвоносните съдове, нормализират кръвното налягане; има положителен ефект върху ендокринната система; синтезират витамин А.

Флавоноидите са антиоксиданти

Те абсорбират свободните радикали – активни молекули, които са загубили кислороден атом и действат на тялото като въглероден окис. Тези вещества са известни със своя противораков ефект. Те перфектно повишават имунитета. Именно флавоноидите са отговорни за целостта на структурата на ДНК.

Биолозите установили, че според тези характеристики семе за лилави картофи превъзхожда обикновените с 2-3 пъти. Ако 100 g бяла картофена каша съдържа 100–200 mg антиоксиданти, то тяхната лилавата съдържа 500–2000 mg.

Вземете семе за лилави картофи – гарантирайте си добра реколта

След откриването на тези уникални свойства задачата по отглеждане на лилави картофи излязла на преден план. И въпреки че тази култура изисква по-щателна грижа от традиционните видове, нейното отглеждане е доста просто.

Ако планирате да засадите разнообразие от Gourmet, Miami или Northern Lights във вашата градина, използвайте съветите на експертите:

За целта наторете мястото, направете изобилие от органична материя. Картофите от нови видове не харесват изчерпани пясъчници, предпочитат оплодени глинести и пясъчни глинести. Направете бразди или дупки по-широки от обикновено: новите грудки се образуват върху дълги подземни столони и се разпръскват далеч от картофа-майка. По същата причина, когато се оформят храстите, такива ще трябва да се пръскат не 1-2 пъти на сезон, а поне 3.

Обърнете внимание на предпосадъчната обработка на  засятата реколта. Начинаещите повишават човешкия имунитет, но самите те – поради младостта си – страдат от заболявания. Препоръчва се семената да се третират с дървесна пепел, преди засаждане. Пропорцията е 1 чаша на 10 кг семена. Ако растенията са заразени със струпясване, тогава картофите трябва да се напръскат с фунгицид. Подходяща е 1% течност от Бордо или смес от борна киселина и меден сулфат (0,1% на 1% на 10 литра вода).

Засаждането на лилави картофи

Такова се прави, както обикновено: в края на март – началото на април започнете да покълвате семенния материал. Когато температурата на почвата се повиши до 8 ° C, клубените се засаждат на дълбочина 8–10 см. По-добре е да се увеличи интервалът на засаждане.

Традиционни грижи:

Важно е да не позволявате почвата да изсъхне и трябва да пръскате допълнително 2-3 пъти.  Храстите растат доста живописно. Те стават високи с ясно изразени, издълбани, ярко оцветени листа. Проблеми в грижата възникват традиционно. Най-популярни са борбата срещу колорадския бръмбар и редовното третиране на късна болест и краста.  Опитните производители на картофи съветват да се избират и купуват по-късни високодобивни сортове като Violet или Gourmet .

Ценителите несъмнено ще останат доволни от изобилието грудки с тегло 100-120 грама. В случай, че гъбичните заболявания са често срещани може да си снабдите и ранно узрели лилави картофи, тип Маями. По този начин ще сведете до минимум усилията за борба с вредителите.

Всички видове тъмни картофи са вкусни, когато са сварени. Много от тях имат уникален орехов вкус!

В заключение:

Европа градинарите все повече правят зеленчукови лехи в цветни лехи – това е практично и екологично. И така кореноплодните растения се отглеждат в торби, бъчви, кутии.

Източник: https://abekker.by/articles/fioletovyy-kartofel-istochnik-vitaminov-kotoryy-sopernichaet-s-vinogradom

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ