HomeИдеи за градинатаУмните японци засаждат в градината си японска кайсия - разберете защо

Умните японци засаждат в градината си японска кайсия – разберете защо

Какво е японска кайсия?

Японските кайсии са декоративни дървета с много характеристики. Научното им наименование е Prunus mume и произхождат от Корея. Сортовете на това дърво включват:

„Бенишидаре“;

“Бонита”;

“Пеги Кларк”;

“Алба”.

Те могат да достигнат на височина от 3,6 до 6 м и на ширина от 4,5 до 6 м. Японските кайсиеви дървета имат корона от кръгли листа с назъбен ръб, алтернативна подредба и листно острие с дължина 5 до 10 см. И все пак, това е най-разпознаваемият декоративен елемент. Те са ароматни, цъфтящи през зимата цветя с различни цветове.

Умните японци засаждат в градината си японска кайсия – разберете защо

Това декоративно плодово дърво, известно още като цвят на японска кайсия, произвежда бели, розови или червени цветя, които са силно ароматни, като например сладко-пикантен карамфил. Плодовете, подобни на кайсии, кръгли и жълти, с диаметър от 2,5 до 7,6 см, привличат птиците. Въпреки, че е годен за консумация, той е кисел с тънка плътност, но е ценен в Азия като мариновани плодове.

Въпреки, че произхождат от Азия, японските кайсии са издръжливи дори в някои части на Съединените щати. Те са използвани за оформяне естетиката на паркингите и средните платна на магистралата, както и за домашния пейзаж.

Как да отгледаме японска кайсия

Има различни методи за отглеждане на японски кайсиеви дървета, като най-често срещаните са чрез семена и присаждане.

Умните японци засаждат в градината си японска кайсия - разберете защо

Тези дръвчета могат да се размножават със семена от зрели кайсиеви плодове. Стратификацията на семената включва задържането им в смес от пясък и мъх сфагнум в хладилника в продължение на три месеца. След това време, те могат да бъдат засети през пролетта на открито.

Присаждането с T-пъпка е друга възможност, която трябва да имате предвид при отглеждането на японските дръвчета.

Грижа за японските кайсии

Грижата за японската кайсия е жизненоважна за растежа на дървото. Японските дръвчета растат най-добре в дренирана почва, плодородни, кисели или с допълнителна органична материя. Рязането им включва засаждане на пряко слънце. Отглеждането им на сянка не се препоръчва.

Листните въшки водят до деформиране на неоплазмите. Сондажите се оказват проблем при стресирани дървета; Прилага се и редовно тор, за да гарантира, че няма да има последващи атаки. Гъсениците на палатките създават големи мрежи в дърветата и след това ядат листата.

Подрязването на японски кайсиеви дръвчета насърчава още оптималния цъфтеж.

Колкото по-добре се познават вредителите, начините за грижа и отглеждане на японски кайсии, толкова по-добре ще изглеждат и по-здрави ще са те.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ