HomeИдеи за градинатаЗнаете ли, какво е кръстоска между синя слива и кайсия

Знаете ли, какво е кръстоска между синя слива и кайсия

Преди изборът на плодове беше прост – сливите бяха сливи, а кайсиите бяха кайсии. Сега намираме плодове със странни имена, като сливокайсии, хибиридни сливи, кайсии хибриди и още, какво ли не.

Напоследък в някои плод и зеленчуци се появяват плодове, продавани като ” Сливокайсия (Pluot)”.

Какво точно е Сливокайсията?

Pluot са хибриди между сливи и кайсии. Този тип хибрид слива x кайсия е отгледан от градинар и селекционер на растения. Името му било Лутър Бърбанк (1849-1926). Той започнал да хибридизира сливи и кайсии в края на 1800 г., с цел да произведе дървета, които да дават плодове постоянно по северното крайбрежие на Калифорния. По-късно е пренесена с кораби и до Европа.

Традиционното хибридизиране се извършвало с растения от един и същи вид. Визията им била необикновена, защото за да постигне хибрид слива-кайсия, той трябвало да възстанови хибридът между вида слива Prunus salicina и кайсията, P. armeniaca.

И така, предвид, че използвал родителите от двата различни вида, потомството, получено в резултат на кръстосване на видовете кайсия и слива се определя като междувидов хибрид. Търпението и трудът на Лутър Бърбанк са възнаградени, когато той постигнал това, което по онова време сред градинарите и ботаниците се смятало за невъзможно.

Знаете ли, какво е кръстоска между синя слива и кайсия

На езика на селекционерите кръстосването е актът на прехвърляне на цветен прашец от родител донор към растение реципиент, родителят на семето. Г-н Бърбанк направил кръстоски между тези видове, като опрашил цветовете на кайсията с прашец от слива и цветята на сливата с прашец от кайсия. Така получените хибриди са наполовина слива и наполовина кайсия. Той нарекъл новия плод „слива“.

Още предистория на кръстоската между синя слива и кайсия

80 години по-късно, друг градинар, Флойд Зайгер от Zaiger’s Inc. Genetics Модесто, Калифорния, през 80-те на миналия век подобрил 50 процента слива с 50 процента кайсия, за да създаде усъвършенстван междувидов хибрид, плуот.

Плуотът е предимно слива с малко кайсия и е разработен, чрез обратно кръстосване на хибрида 50-50 с родителя със семена на слива. Всяко следващо поколение, отглеждано по-късно, увеличавало количеството слива наполовина, така че потомството, получено от първото обратно кръстосване със слива е 75 процента слива и 25 процента кайсия. Следващото поколение е вече 87,5 процента слива и 12,5 процента кайсия.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ