HomeИнтересноИнтересни фактиАйляк - как се е наложила думата в България

Айляк – как се е наложила думата в България

Чували ли, сте думата – Айляк. Присъства ли тя в речника ви?

Айляк – как се е наложила думата в България

В превод думата Айляк означава Безделието. Това е липса на движение или енергия. При описанието на човек безделието означава акт на нищо или никаква работа (например: „Той е безделник“).

На кого се казва Айляк

Човек, който прекарва дните си, без да прави нищо, може да се каже, че „прекарва дните си лениво“ (например: „Тя, бездейства в акаунта си с часове.“).

Кога още се използва термина айляк

Неработеща машина е спряна, не упражнява никаква работа. Компютърен процесор или комуникационна верига се описват като неактивни, когато не се използват от никаква програма, приложение или съобщение. По същия начин, двигател на автомобил може да се опише като празен, когато работи само, за да поддържа работата си (без да върши никаква полезна работа), това също се нарича тикавър.

Безделието Айляк като зависимост от културните норми

Обикновено, когато някой описва машина като неработеща, това е обективно твърдение относно нейното текущо състояние. Въпреки това, когато се използва за описание на човек, безделието обикновено носи отрицателна конотация, с предположение, че човекът губи времето си, като не прави нищо ценно.

Подобен възглед е отразен в поговорката „безделният ум е работилницата на дявола“. Освен това популярната фраза „убиване на време“ се отнася до безделието и може да се дефинира като прекарване на време, без да се прави нищо конкретно, за да изглежда, че времето минава по-бързо. Някои наричат това „безделие“, а често се оприличава и като „безвремие“.

Тези интерпретации на безделието не са универсални – те са по-типично свързани със западните култури.

Безделието, Айляк се смятало за нарушение на обществения ред в Англия и се приемало за престъпление по бърза процедура.

Принудителното бездействие е наказание, което се използва за мързеливи или неработещи служители, с договори за нулеви часове. Платеният отпуск, който е въведен, през 20-ти век като синдикална реформа, сега отсъства от все по-голям брой трудови споразумения, както като механизъм за спестяване на пари, така и за да се плаща само от работата и по този начин засилва стигмата срещу безделието и позволява на природата наказание на безделието под формата на нищета и глад.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ