HomeИнтересноАко дядо Ви е бил джамджия - ето какво е работел

Ако дядо Ви е бил джамджия – ето какво е работел

Може би и вие, както много от нас помните някои изрази от детството, но реално, дори сега в по-зряла възраст, не си давате равносметка, откъде е произходът им.

Днес ще ви разкажем за думата джамджия и откъде прихожда:

Ако дядо Ви е бил джамджия – ето какво е работел

Като малки, казвали ли са ви: „Пази се от там, баща ти не е стъклар?“… Е, ако сте го чували, може да е пълноправен превод на Джамджия. Това е стъклар.

В миналото, когато малкото дете се заседяваше пред телевизора, а родителите, бабата и дядото искаха да гледат дадено предаване, често с насмешка извикваха: „махни се от там, баща ти не е стъклар (джамджия).

Джамджия – произход и значение

Джамджия, произхожда от думата джам. Така думата “джам” е с турски произход и се изписва cam (което в превод е “стъкло или прозорец”). Има и персийско значение  جام (jâm) (отново в превод: “чаша или стъкло”).

Така, както на български се казва: стъклар“, а тя произхожда от стъкло.

Примери и изрази за употреба на джамджия в изречение:

Добър и лесно смилаем е изразът: „Търся добър джамджия“, когато вече знаете, че от турската джам, която в превод е стъкло, произхожда и джамджия.

Джамджия още е предполагаема професия, която е упражнявана от бащата на човек, който в дадения момент е застанал в зрителното ти поле и най-досадно ти препречва гледката към нещо. Примерът от началото на материала ни!

„Ей, мръдни се! Баща ти да не е джамджия?!!!“ – отговаря на израза „да не си прозрачен?!”

Ако дядо Ви е бил джамджия – ето какво е работел

Бил е производител на прозорци и стъклени изделия, казано накратко – стъклар.

Така, лесно може да се направи любопитната аналогия между два израза. Човек, който в конкретен момент препречва гледката към нещо, което ви е интересно и съответно го питате, дали се мисли за прозрачен. По тази логика, такъв индивид ще се явява като произведение на стъкларското изкуство. И така, следвайки логиката, той си остава човек, тогава е нещо като Пинокио, но от стъкло!

В заключение:

Ако ви кажат някои път: „Ако дядо Ви е бил джамджия, знаете ли какво е работел“ или „Баща ти, да не е стъклар“, един вид ви питат, дали сте прозрачен, то това определение, идеално пасва на Таткото Карло, или Джепето, подобно на бащата на Понокио (Буратино), само, че изделието е от стъкло.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ