HomeИнтересноАполон - на какво е Бог според митологията?

Аполон – на какво е Бог според митологията?

Аполон е един от най-известинте древногръцки богове. Има негови храмове навсякъде в древния свят и много негови жреци и последователи. Днес ще се опитам да ви разкажа повече за него и на какво точно е бог според митологията.

Историята на бог Аполон

Аполон е един от многото синове на върховният бог – гръмовержецът Зевс. Негова майка е богинята Лето, която поради това си навлича и гнева на съпругата на Зевс – Хера. След като разбрала за бремеността на Лето, Хера й забранила да роди на континента, на остров в морето или на което и да е място под слънцето. Лето успяла да реши този казус, като намерила плаващия остров Делос – той не бил нито континент, нито точно остров. Лето успяла да роди първо дъщеря си Артемида – богинята на лова. Но срещнала проблеми с Аполон. Мъчила се цели девет денонощия и все още не успявала да се справи. Причината за това, според Омир, била Хера. Тя задържала при себе си богинята Илифия – тя е богинята на раждането. След като разбрала за това, Артемида успяла да издърпа брат си Аполон от утробата на Лето и така спомогнала за неговото раждане. По този драматичен начин се описва появата на един от най-почитаните олимпийски богоне – Аполон.

На какво е бог Аполон

За разлика от останалите Олимпийски богове – при Аполон имаме много неща, за които той отговаря. Той е бог, който отговаря музиката, танците, поезията, пророчествата, медицината. Известен е и като предводител на музите. От една страна, можем да го приемем като бог на изкуствата, но от друга страна вътре в неговата сфера влизат пророчествата и медицината. Така че наистина неговите сфери на отговорност са много различни и разностранни. Неговият образ претърпява сериозно развитие през епохата на древните гърци. Първоначално той е бог на растенията, но по-късно отговаря и за стадата и пастирите. По-късно той развива образа си като бог на лова и дори на смъртта и изцелението. В най-късния си период, той бива определен като бог на мъдростта, който носи познание на хората.

Най-известните истории за Аполон

  1. Първата е свързана с неговите оракули. Най-известната от тях е Пития – така се е наричала главната жрица на храма в Делфи. Нейните пророчества са легендарни, но и много двусмислени. Тя е посредни между Аполон и хората и се опитва да им предскаже какво им е отредено от Олимпийските богове.
  2. Един от неговите синове е Орфей – легендарният певец
  3. Има поредица от сблъсъци със Зевс – Аполон е един от боговете, които не се подчиняват толкова лесно на Зевс. Аполон участва в заговор срещу него с Хера и Посейдон. Той бива разкрит и заедно с богът на моретата биват наказани да построят стените на Троя. По този начин те ги правят неразрушими.
  4. Аполон запазва и дори развива своята популярност в древен Рим. Всички знаем, че римляните вземат древногръцките богове като основа, но само им сменят имената.Император Октавиан Август го приема за свой патрон и урежда игри в негова чест, а храмът построен за него е един от най-големите в Рим.
  5. Бог Аполон е бил покровител на град Пловдив. В късната римска епоха, той е известен под името Аполон Кендрисийски и в негова чест се създават Кендрисийските игри.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ