HomeИнтересноБългарияБългария на 2 континента - кой цар почти превзема територия в Азия

България на 2 континента – кой цар почти превзема територия в Азия

Днес ще ви представя един много малко известен факт, който много често се пренебрегва, дори от тези, които го знаят. Става въпрос за един от най-силните български царе, който обсажда град на територията на континента Азия – тоест на Мала Азия. Разберете кой е този български цар, който е на път да прехвърли България на цели 2 континента.

Кой цар е на път да прехвърли България на 2 континента

Става въпрос за Цар Симеон. Неговот управлнеие между 893-927 година е едно от най-забележителните в нашата история. Всички знаем за неговите успехи и най-вече за битката при Ахелой през 917 година, но има нещо повече от това. След тази битка, Симеон вече разполага с аргументите във военно  отношение да окаже сериозен натиск върху Византийската империя. Той успява да нанесе още едно тежко поражение през август 917 година в битката при Катасирти и да контролира почти цялата територия на Византия на Балканите. По този начин, той се подготвя за бъдещата обсада на Константинопол

Подготовката за обсадата на Констанитонопол

Подготовка по суша

Симено е наясно, че това няма как да се случи, докато не изолира Византия Цариград от всичките околни територии. Поради тази причина, той прави поредица от набези в Тесалия, като стига чак до Коринт. Минава през Дарданелите и през 921 година обсажда град Лампсак, който се намира в Мала Азия. За съжаление, обсадата е неуспешна иначе България можеше да се гордее със своя територия на друг континент.

Подготовка по море

Втолата част от подготовката на Симеон е свързана с наличието на флота. За да е превземе Цариград е необходимо да бъде затворен и по вода. Поради тази причина, той води преговори с Фатимидския халифат. Халифът е съгласен на подобен тип споразумение, но неговият отговор е прихванат от пирати, които го продават на ромеите. Ромейският император разбира, че това е смъртна заплаха за империята и успява с богати дарове да привлечен на своя страна Халифа.

Неуспехът на Симеон

По тази начин, идеята на Симеон не се реализира и през последните години на неговото управление, той се опитва да изолира все повече ромеите, така че да наложи превъзходството на българската държава. Това се вижда на преговорите между Симеон и ромейският император през 924 година при които Симеон постепенно разбира, че на този път неговата идея няма как да се реализира. Въпреки това, той успява да наложи доминацията на българия над сърбите, които са традиционен ромейски съюзник срещу България. Освен това издига статуса са Българската църкава от архиепископия на патриаршия и по този начин я приравнява на константинополската.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ