HomeИнтересноБългарияЗадушница 2024 - Ето кога се падат и трите

Задушница 2024 – Ето кога се падат и трите

Знаем, че Задушниците са от празниците, които не са строго фиксирани на определена дата. Поради тази причина днес ще ви представя кога ще се падат и трите през новата 2024 година. Разберете повече по темата в следващите редове.

Кога се падат 3-те задушници през 2024 година

1.Голяма/Месопустна – 9 март 2024

Първата за годината Задушница се пада на 9 март през тази година. Тя е винаги в съботния ден преди Месни Заговезни и се пада в седмицата преди началото на Великия пост. Интересното при нея е, че в последните години освен традиционните жито, вино и хляб, в подавките започнаха да се раздават и различни дребни сладки. Това се превръща в особеност точно за първата от трите задушници за годината.

2.Черешова – 22 юни 2024

Втората задушница се пада точно в най-дългия ден от годината – 22 юни. Нейната дата винаги се определя от това кога се пада Великден и съответно Петдесетница – 50 ден след Великден. Тъй като Великден 2024 година ще бъде на 5 май, а Петдесетница се пада на 23 юни, в съботата преди нея ще бъде и втората задушница за годината. Самото й име идва от сезона, в който се пада тя. Най-често към подавките се добавят и череши, тъй като тя най-често се пада точно в сезона на започване на зреенето на черешите.

3.Архангелова – 2 ноември 2024

Това е последната задушница за година. Тя се определя спрямо, че се пада в съботата преди Архангеловден.Може би това е задушницата, която е най-често със сходна дата и винаги се пада в първите няколко дни на ноември. На нея се отдава почит на загиналите български войни по време на националноосвободителните борби и войните за национално обеденение. А спрямо църквната практика се почитат ангелите и архангелите, които се грижат за това душата на покойника да намери правилния път към другия свят. Интересното тук е, че в раздавките най-често се добавя и някаво варено месо. Това е най-често пилешко.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ