HomeИнтересноБългарияЗаради кой български цар, жители подпалват собствения си град?

Заради кой български цар, жители подпалват собствения си град?

Днес ще ви представя една интересна история, която е малко известна. Заради действията на един от нашите най-успешни владетели, жители на определен ромейски град сами решават да го подпалят и изоставят. Разберете каква е причината и какво той прави с този град.

Кой град е подпален от собствените си жители

Става въпрос за днешния град Виза, който се намира в Източна Тракия, Република Турция. Събитието за което говоря във въведението се случва през 922 година. Самият град е един от важните ромейски центрове, на около 120 км от Цариград и служи като една от отправните точки на движението на ромейските войски. Причината да го подпалят и изоставят е не кой друг, а самият цар Симеон. Всички знаем, че той нанася едно от най-големите поражения в историята на Източната Римска империя през 917 година при река Ахелой. Там е събрана цялата ромейска войска от Европа и Азия. След тази загуба, земите около Константинопол служат за постоянни набези на българиге. В следващите 5 години, жителите на Виза стават свидетели на постоянни походи на българската войска, която разрушава всичко ромейско в Тракия. Те разбират, че рано или късно, градът ще падна в ръцете на Симеон. Поради тази причина, те решават да го изгорят и да се преселят на друго място, където няма да са постоянен обект на атака от страна на българите.

Защо това е важно събитие

На пръв поглед няма нищо особено, но в житието на Света Мария Нова – тя е канонизирана за светица и там има много интересна информация. Когато през 922 година, цар Симеон видял разрушенията в град Виза, той наредил градът да бъде устроен по “български образец”. Това означавало, че там се заселват българи, които започват да обработват земите. Идеята на Симеон е била българското землище да експанзира в Източна Тракия и по този начин да си създаде база за атака срещу Цариград.В този текст се пише, че този модел трябвало да се наложи и в другите завзети градове в Тракия. Тук виждаме геният на цар Симеон в действие. Той мисли в перспектива и използва слабостта на противника срещу него, като смята да наложи България като доминираща империя над ромейската. За съжаление неочаквана смърта на владетеля на 27 май 927 година води до прекъсване на този процес.

Кой прекъсва процеса по българизация воден от Симеон

Това е неговият син – цар Петър. В същото това житие се споменава, че след подписването на мирния договор от 927 година между България и Византия, Петър разрушил завзетите градове от баща си и привикал обратно българите живеещи там. Няма как да знаем със сигурност дали това е било част от неформалната договорка между двамата владетели или просто Петър е сметнал, че няма как да се реализира този план на цар Симеон. Така или иначе, гениалната идея на Симеон не успява да бъде реализирана напълно, но показва начина на мислене, който са имало българите по това време.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ