HomeИнтересноБългарияЗимно Слънцестоене 2023: Ето кога е най-късият ден в годината!

Зимно Слънцестоене 2023: Ето кога е най-късият ден в годината!

На 22 декември 2023 в 5:37 ще настъпи Зимното Слънцестоене за нашата страна. На същата дата ще преживеем и най-краткият ден – само от 9 часа, 2 минути и 18 секунди. Като оставим тези данни, това е един момент, който се празнува по много различни начини. Днес ще ви разкажа повече за това какво се е правило по традиция в нашата страна по време на Зимното Слънцестоне.

Как се празнувало Зимното Слънцестоене

Неговага символика е свързана с факта, че минаваме цикъла по намаляване на деня и той започва да расте. Поради тази причина се е палел огън още предишната вечер, който да изгони нощта и дари сила и живот на земята. В по-ново време, това се случва с окачване на светлини навсякъде, които символизират силата на светлината, която побеждава тъмнината отново. В следващите редове ще видим как някои от традициите на този природен празник се пренасят като част от Христовото Рождество.

Как този празник се пренася в Коледа

  • Закичване с вечнозелени растения – Домът се е украсявал по традиция с вечнозелени растения, които символизират живота и неговата победа над тъмнината. Най-често са се носели клонки, които са се окачвали в стаите. В по ново време, това се замества от традиционната елха със звездата на върха, която е символ на новото начало. По стара традиция се приема, че цветовете на сезона са зелено и червено. В някаква степен това можем да ги видим преплетено в по-новите образи на дядо Мраз/дядо Коледа и тяхното облекло.
  • Размяната на подаръци – Това е друга стара традиция, която е пренесена в днешната Коледа. В миналото са се разменялаи ръчно изработени подаръци между хората като символ на новото начало и късмет, който всички дават един на друг. През християнството пък и в днешно време, това се трансформира в разменяненот на традиционните коледни подаръци.
  • Паленето на свещи – Това е свързано с традиционния огън, който се пали. По-скоро това е по-удобният вариант за пренасяне на този огън в дома на всеки човек. Аналогията е очевидна с празнуването на Коледа, къдете свещите са изключително запазена марка за този празник. Много често може да забележите, че украсата около свещите е точно от везнозелени растения.

На кой християнски празник отговаря още Зимното Слънцестоене

Освен раждането на Исус Христос, другият празник, който има сходни мотиви е отминалия Игнажден. Поради тази причина е и традицията с първия гост – полазникът, който ще посети хората през новата природна година. Така че можем да кажем, че доста елементи от този празник са привнесени както в Игнажден , така и в Рождество Христово. Без значение каква точната форма – езическа или християнска – спазването на традициите и предаването им от поколение на поколение е важен елемент от запазването на културната идентичност на всеки народ. А особено за нас, които имаме огромно културно наследство, което сме длъжни да предадем на следващите поколения.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ