HomeИнтересноБългарияКакво се прави с парата от Бъдни Вечер?

Какво се прави с парата от Бъдни Вечер?

Една от основните традиции на Бъдни вечер  е питката с паричка. На някои места се слагат повече късмети, но в повечето случаи имаме само 1 пара. На всеки му се е падала, но какво трябва да направи с нея след получаването й. Разберете повече за тази стара българска традиция.

Какво се прави с паричката

Всички знаем, че ритуалната питка се меси от домакинята. Когато дойде време да се седне на трапезата, най-възрастният член на семейството разчупна питката на няколко части спрямо бройката членове на семейството. В миналото, първото парче се е оставяло за Света Богородица, а второто за починалите членове на фамилията. Но тази традиция вече не се спазва. Обикновено един от членовете на семейството е късметлията, в чието парче попада тази паричка. И сега идва големият въпрос – какво да прави с нея. Ето няколко различни варианта, които са се правели в миналото в нея, а на някои места се спазват и до днес:

  1. Купуване на нещо за спомен – В някои краища на страната паричката трябва да се похарчи до края на годината, за да имаме късмет през новата. Обикновено се взема нещо дребно за спомен, което да ни напомня, че ще сме късметлии.
  2. Дарява се – На други места тази паричка се дарява на църквата или се купува нещо на близък наш човек. По този начин ние приемаме нашия късмет и го предаваме към най-близките си хора. Всички знаем, че доброто се връща, така че колкото повече добро се прави – толкова по-често ще ви се случва.
  3. Съхраняване на паричката в порфейла – Тук също има 2 основни варианта. Единият е, че трябва да се носи в портфейла или в нас, за да носим късмета си със себе си. Другият вариант, който се е срещал в миналото, е паричката да се оставя в дома като първото червено яйце за Великден. По този начин се смята, че тя ще носи късмет и благополучие за целия дом
  4. Харчи се до края на следващата година – Това е може би най-често срещаната традиция. Смята се, че трябва да се похарчи до края на следващата година. Причината е, че по този начин уважаваме късмета си и се възползваме от него.

Без значение какво се прави с парата от Бъдни вечер, важното е прекараното време с вашите най-близки. Подобен тип интересни традиции формират нашата културна идентичност. По този начин запазваме нашата родова същност и не започваме да наподобяваме на чужди културни образци, които ни заливат отвсякъде. Нали е по-добре да празнуваме Сирни Заговезни вместо Хелоуин или Трифон Зарезан вместо Свети Валентин. След като имаме сходни празници, родното винаги трябва да е с приоритет.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ