HomeИнтересноБългарияКак се празнува Коледа в България

Как се празнува Коледа в България

Всички трескаво се подготвяме за празнуването на една от най-важните дати в годината. 25 декември е момент за обновление и радост за всички. Но последните години празникът все повече се комерсиализира, добавяйки се определени символи, които нямат нищо общо с него. Нека днес се върнем заедно в миналото и разберем как този празник се е празнувал през годините в България.

Как се е празнувала Коледата в България

Днес ще се опитам да се концентрирам повече върху различните краища на страната и как там се е отбелязвал празникът. Страната ни е разделена на 6 фолклорни области и ще разгледам особеностите на всяка една от тях:

1.Северняшка област

Това е най-голямата ни област. Тя обхваща почти цяла Северна България – на практика от Сърбия, то чак до Черно море. Разбира се и там всяка област си има своите специфични особености:

  • В Плевеско Бъдни вечер се нарича Крачун
  • В Северозападна България се използва изразът Мали Божик и Детешка Коледа
  • Във Врачанско на сутринта на Коледа по стара традиция трябвало за присъства печено врабче, люти чушки и вино. Всичко това се приготвя от най-възрастната жена в къщата, като самият обред се нарича захранване. Причината за това е, че след дългия коледен пост, трябва постепенно организмът да свикне с поемането на по.-тежка храна. Символиката на всяка от храните е следнета – да бъдете здрави като виното, люти като чушлетата и леки като врабчетата.
  • Присъствието на Калбаса, Кървавица, Бахур на Коледната трапеза – в различните краища се нарича по различен начин, но това е суджукът, който се приготвя от прасето, което се коли със специален ритуал

2.Добруджанска област

  • Станиник – така се нарича водачът на коледарите в тази област. Има отделни особености, като например някой се облича като поп и казва молитвата, а друг се преструва на животно и иска да измоли част от кървавицата.
  • Бразая – Това е обичай при който мъж се облича като птица и обикаля къщите и разказва весели истории. Той казва на всички къде се намират най-мързеливите моми в селото и съответно никой не искала да попадне в този списък. Затова те го подкупвали с различни лакомства.
  • За трапезата е характерно да присъства главата на прасето. Друг интересен момент е за ергените и момите. На тях се дава първата хапка от коледния хляб, като те я слагат под възглавницата, за да сънуват избраника си.

3.Шопска област

  • Колачите – Това са хората, които се събират за ритуалното колене на прасе. Това е и единственият случай, в който свинското месо се прекадява, като в останалите случаи то се смята за нечисто и не се принася в жертва. Причината за този ритуал е още с езически корен, когато плодовитостта на прасето се свързало с богинята Майка. По-късно този обичай е пренесен и напаснат към християнската религия.

4.Пиринска област

  • Свинската сватба – Това е самият ритуал по подготовка и осъществяване на ритуалното колене на прасе. По този начин се отдава почит на животното за това, че ще донесе късмет и щастие на къщата. Това е и своеобразен празник за семейството за добре свършената работа през годината и за изпълняването на строгия коледен пост.

5.Родопска област

  • Каладосване – Това е обичай при който момите са събират в нощта срещу Коледа и засяват ритуално жито около някой воден басейн – най-често близката река.По стари вярвания се смята, че в тази нощ те ще сънуват своя бъдещ съпруг.

6.Тракийска област

  • Кадена вечеря – Тук интересната традиция е свързана не толкова с Коледа, колкото с Кадената вечеря. Това са 3 специални вечери – Никулден, Бъдни вечер, Йордановден. Нарича се така, защото трапезата се прекадява с тамян. Интересното е, че обредната питка изглежда по различен начин на трите празника. На Никулден е в полукръг, на Бъдни вечер в почти цял кръг, а на Йордановден кръгът вече е затворен.
  • Благотворителност – Това е обичай в Бургаско. Там се обикаля на Бъдни вечер или на Коледа и ако се види някой гладен човек или просяк, той се кани на трапезата и се гощава от домакина. По този начин се смята, че гостът ще донесе късмет на домакинството.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ