HomeИнтересноБългарияКак се празнува Нова година по света - интересни традиции!

Как се празнува Нова година по света – интересни традиции!

Вече в последните дни преди идването на Новата 2024 година. Поради тази причина, реших днес да ви представя как тя се посреща из различните краища по света. Ще ви представя най-известните традиции в България и по света.

Как се посреща Новата година в България

  • Баница с късмети – Това е една от най-популярните традиции. Някои я правят на Бъдни вечер или Коледа, но за повечето хора най-подходящото време е идването на Новата година. Смята се, че какъвто късмет ти се падне, то така ще ти върви през новата година.
  • Орехи на трапезата – Смята се, че задължително трябва да има орехи на трапезата и в зависимост от здравината на ядката на ореха – такава ще бъде и новата година.
  • Не се изхвърля боклук – Смята се, че не трябва да се изхвърля боклука на Нова година, за да не си изхвърлим и късмета с него. По същата причина се приема и че не трябва да се дават пари на други хора, защото по този начин се отказваме от късмета си
  • Сурвакането – Това е най-известната традиция при която сурвакарите наричат членовете на семейството за късмет и берекет през новата година.

Как се посреща Новата година по света

Тук уточнявам, че на някои места се празнува Новата година на различна дата, но обичаите се свързани с нейното посрещане, така че ще ги представя заедно.

  1. Русия – Задължително се отваря вратата на 12-тият час, за да влезе късмета и в техния дом. По принцип се разменят като подаръци шоколадови бонбони.
  2. Швеция – Избира се кралица на светлината (Лусия)между момичетата. Тя облича бяла рокля и слага корона на главата и по този начин посреща новата година, като дава светлина на останалите.
  3. Унгария – Вдига се максимално шум при идването на новата година, за да могат да изгонят злите духове от дома си и да започнат на чисто.
  4. Италия – Смята се, че червеният цвят е късметлийски за италианците и те обличат дрехи в този свят. Задължително се изхвърлят старите вещи от миналата година и се вдига силен шум.
  5. Испания – Тук е много популярна традиция за изяждането на 12 гроздови зърна с идването на Новата година. Всяко зърно е символ на всеки месец и това означава, че ще имате късмет през цялата година.
  6. Португалия – Тук традицията е много сходна с тази на испанците. Разликата е, че те закачат грозд над празничната трапеза. Когато изяжда последователно всяко от 12-те зърна, те казват по 1 желание, което искат да им се сбъдне през новата година.
  7. Шотландия – Интересна практика тук е да се обличат като коминочистачи и по този начин да предизвикват идването на късмета в живота си.Друг популярен начин е паленето на голям огън в новогодишната вечер, който да пречисти хората от злите сили на старата година. На 1-ви януари предпочитан гост са жените с черна коса, като се смята, че те като първи гости ще донесат късмет в къщата.
  8. Англия – За англичаните най-интересната традиция е за влюбените двойки. Те трябва да се целунат под имел, за да могат да не се разделят през новата година.
  9. Словакия – Тук задължително трябва да присъства шаран на трапезата – той е символ на късмет и благополучие през новата година.
  10. Германия/Холандия – Тук има една обща традиция свързана с поничките. Задължително се сервират с идването на Новата година, като се смята, че кръглата им форма символизира краят на стария и започването на новия цикъл.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ