HomeИнтересноБългарияКои български царе загиват по време на лов?

Кои български царе загиват по време на лов?

Ловът е бил не само забавление, но и важна привилегия на всички аристократи в Европа. Тези в нашата страна не са оставали назад и тази дейност е била изключително популярна сред бълграските царе. Но двама от тях плащат с живота си по време на лов, убити от заговори. Разберете кои са те и каква е тяхната история.

Кои български царе загиват по време на лов

Има двама загинали български царе по време на лов – Гавраил Радомир и Калиман Асен, като и за двамата се смята, че са убити от своите братовчеди. Има много сходства между двете истории, така че приятно четене!

Иван Владислав убива Гавраил Радомир(1015 година)

Гавраил Радомир и синът на цар Самуил. Той заема престола след смъртта на баща си, който умира потресен от вида на ослепените български войници след битката при село Ключ. Въпреки това, царуването на Гавраил не продължава дълго. Приема се, че той е убит от неговия братовчед Иван Владислав. Той пък е син на брата на Самули – Арон. Арон и цялото му семейство биват убити от Самуил след като е обвинен за заговор с Византия срещу българската държава. Единственият оцелял се смята Иван Владислав и по лично по молба на Гавраил Радомир.Това се случва точно по време на лов, като се смята, че Иван Владислав изпраща стрелата си по Гаврали Радомир вместо по плячката. По принцип това се приема като черна неблагодарност в нашата история, но някои историци разглеждат този факт по различен начин. Ето защо:

  • Иван Владислав смята, че има право на престола – Причината за този факт е, че по старшинство би трябвало Арон да заеме българския престол вместо Самуил. Обвиненията към Арон наистина са доста спорни и има големи противоречия дали Самуил е трябвало самоволно да налага подобен тип наказание. В подкрепа на тази теза е факта, че Гавраил Радомир заема цели 9 дена след смъртта на Самуил престола. Това е изключително важно, тъй като означава, че е имало спорове в българската аристокрация относно кой е трябвало да застане там между двамата братовчеди.
  • Поведението на Гавраил Радомир – По времето на това ловуване, вторият човек в държавата кавхан Дометиан вече е бил пленен от Василий II. Въобще действията на българския владетел, който не се включва на помощ на кавхана си, а го оставя в ръцете на ромеите изглеждат странни. Още по-интересно е, че след тази тъжна вест, Гавраил Радомир се отдава на ловуване, а не предприема конкретни действия.
  • Подкрепата към Иван Владислав от българската аристокрация – Това е факт, който често се пропуска. Останалите основни играчи на терена като Кракра и брата на Дометиан застават на страна на убиеца Иван Владислав. Което на пръв поглед изглежда много странно, но означава, че е имало сериозно напрежение между българските първенци.

Така или иначе, със сигурност действията на Иван Владислав трудно могат да бъдат оправдани. Приема се, че прави това с помощта дори на Василий II, но въпреки това в следващите 3 години по време на своето управление, той успява да забави натиска на ромеите. Вижда се, че работи в полза на българската кауза, без значение как точно е стигнал до престола.

Братовчед убива братовчед отново – 1256

Убитият е българският цар Михаил II Асен, който е син на Иван Асен II от Ирина Комнина. Негов убиец по време на лов е Калиман II Асен, за когото се предполага, че е синът на севастократор Александър(братът на Иван Асен II). След смъртта на Иван Асен II започва династична криза в България. Начело на страна застава малолетния Калиман I Асен, който е син на починалия цар от унгарката Анна-Мария. Разбира се, последната жена на Иван Асен II – Ирина Комнина няма как да остави нещата по този начин. Тя успява да организира опозицията и да отрови детето-цар. По този начин на трона идва също малолетния Михаил II Асен. Вместо него управлява майка му Ирина Комнина със севастократора. Но това управление е толкова неуспешно, че след няколко години на ромейката се налага да бяга от Търново, тъй като е заплашена с убийство. В последните години на управлението си, недоволството спрямо Михаил II Асен е толкова голямо, че е организиран заговор срещу него и бива убит по време на лов от бъдещия цар Калиман II Асен. За него хронистите пишат, че това бил сина на брата на Иван Асен II – Александър. Сходна съдба и този нов Асеневец на престола – той управлява само няколко месеца, когато отново била свален с преврат. По този начин се прекъсва директната мъжка линия на наследяване при Асеневци.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ