HomeИнтересноБългарияКой български паметник е построен за 6 дни, а разрушен за 7

Кой български паметник е построен за 6 дни, а разрушен за 7

Днес ще ви представя историята на един легендарен български паметник. Той бива построен след неуморна работа за 6 денонощия, но бива разрушен с огромни усилия за 7 дни. Научете повече за неговата история.

Кой е този легендарен български паметник

Става въпрос за мавзолея на Георги Димитров – един паметник, който се превръща в символ на много различни мнения. Въпреки това, неговата историческа стойност е значима. Създаден е в чест на големия български политик Георги Димитров след трагичната му кончина. Той бива изграден само в рамките на 6 денонощия след неуморен труд. Така на 10 юли 1949 година, за да може да бъде положено там тялото на починалия герой от Лайпциския процес, след завръщането му от Москва.

Какво е представлявал мавзолеят на Георги Димитров

Използвало се е като трибуна за представяне на идеите на тогавашното политическо ръководство на държавата. Чуждестранни делегации от социалистическия блок полагат цветя и венци, а пред него минават традиционните манифестации. Имало е почетен гвардейски караул, който е подобен на този сега през Президенството. Освен това, във самата вътрешност на мавзолея също има гвардейци. Поставената е задължителната климатична инсталация за подобен тип сграда, като се поддържа темперутура от около 17 градуса, за да може да бъде запазено балсамираното тяло на Георги Димитров. Иначе, повечето му помещения са се намирали под нивото на земята  и са изпълнявали функции по грижа за запазването на тленните останки на бившия държавен ръководител. След 1975 година се извършват известни промени, като се слагат бронирани стъкла на саркофага, а освен това се използват и мозайки от Дечко Узунов, така че обекта наистина да бъде запазен и развит като символ на епохата.

Създаден за 6 дни, разрушен за 7 дни

Забавното за мавзолея е процедурата по неговото разрушавата. Тя се извършва в рамките на цели 7 дни – от 21 август до 27 август 1999 година. Има поредица от недостатъчно успешни ескплозии, които не могат цялостно да разрушят паметника. Тогава се появява и този забавен лаф, че е отнело повече време да се разруши мавзолеят, отколкото той да бъде построен.

Къде по света е почетен още Георги Димитров

Сигурен съм, че читатители на сайта са запознати с биографията на Георги Димитров, която го превръща в един от първите световноизвести българи. Лайпцигският процес е познат на всички българи над определена възраст, а Георги Димитров е първият глас в Европа, който се разбунтува срещу започналия да се вихри нацизъм. Ето кои са най-известните паметници на Георги Димитров по света:

  1. Паметник в Москва
  2. Паметник в Лайпциг
  3. Множество паметници в Африка и кръстени на него улици
  4. Кръстена улица на 16 км от Париж – Става въпрос за френското градче Сен Сир л’Eкол. През 2014 година, кметът на града иска да махне името на Георги Димитров от картата на града, но местните жители се вдигат на протести и запазват името на българина.

Това са само малка част от паметниците посветени на бореца срещу нацизма. Така че е показателно за неговата роля в рамките на този процес.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ