HomeИнтересноБългарияКой български цар се преструва на умрял, за да не бъде пленен?

Кой български цар се преструва на умрял, за да не бъде пленен?

Днес ще ви разкажа една малко известна история. Тя е за един от нашите най-големите царе, който води дълги години неравна битка срещу Византия. След загубата на голяма битка, на него му се налага да се престори на умрял, за да не бъде пленен от ромеите. Научете повече по темата в следващите редове.

Кой български цар се преструва на умрял след загубена битка

Става въпрос за цар Самуил и неговата първа загуба от Византия в битката при река Сперхей през 996 година. По това време, Самуил е на върха на славата си като български ръководител. Той успява в поредица от сражения да победи различни византийски пълководци. В предишните 2 години той се справя със двама различни солунски управители, като успява да убие и двамата в последвалите битки. Още през 990 година, той успява да освободи българската столица Преслав и да я върне в рамките на България.

Как се стига до загубата на Самуил

По това време, Василий II е зает във войната си с фатамидите и не може да се справи сам с непокорния български владетел. Поради тази причина през 996 година, Самуил успява да постигне нова победа около Солун. Този път той решава да продължи движението си към сърцето на империята и да нападне Пелопонес. Тези му успехи очевидно оказват негативно въздействие върху трезвата му преценка и по този начин той попада в много уязвима ситуация. Василий II веднага изпраща най-силният си пълководец Никифор Уран, който се опитва да приклещи Самуил в капана на Пелопонес и да не му позволи да се измъкне от там. Така се стига до струпването на двете войски от двете страни на река Сперхей.

Битката при река Сперхей

По това време реката е много придошла и Самуил преценява, че няма нужда да взема по-сериозни мерки за защита от ромеите. Но тази му грешка едва не му коства главата. Никифор Уран умело изследва реката и открива брод на няколко километра нагоре по течението. Той успява да го премина със своята войска и така се оказва лице в лице с българския стан. Тогава извършва нощна атака върху неподозиращите български защитници и успява да постигне сериозна победа срещу българите.

Как Самуил оцелява след тази загуба

Според Скилица-Кедрин, Самуил и неговият син Гавраил-Радомир се преструват на умрели между загиналите български войски. По този начин, когато започва плячкосването на убитите, те успяват да се измъкнат и да се доберат до българската територия.

Какво е значението на тази загуба

Има огромно значение за конфликта между България и Византия. Смята се, че българиге губят около 8000 души, които са голяма част от българската армия. Това връзка ръцете на Самуил, за да може да предприеме адекватни действия следващите години срещу Василий II.Това е и причината да иска примирие след тази загуба. Освен това, това разбива мита за неговата непобедимост, тъй като до момента той има няколко “скалпа” на византийски военначалници. Резултатът се вижда през следващите години, когато Василий II успява да се концентрира изцяло срещу българите и в рамките на около 10-15 години се справя със съпротивата им. Тогава Самуил се принуждава да води партизанска война и да не иска генерално сражение срещу императора, защото няма достатъчно ресурси, за да се противопостави. Тази загуба на толково много български войници оказва пагубен ефект върху намалелите ресурси на Българската държава.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ