HomeИнтересноБългарияКой е бил готвен от цар Калоян за наследник на трона?

Кой е бил готвен от цар Калоян за наследник на трона?

Всички знаем цар Калоян като един от най-успешните наши владетели. Въпреки това се знае, че той няма наследник на трона. Повечето историци смятат, че след него е трябвало да застане начело на страната първородния син на стария Асен – Иван Асен II. Но има една интересна хипотеза, която разглежда един друг вариант. Сега ще ви го представя.

Кой е готвен за наследник на трона на Асеневци

Става въпрос за Стрез. Той е племенник на Калоян – син на неговата сестра и любимец на вуйчо си. Знае се, че още от малък той бива взет под крилото на Калоян и обучаван лично от него. Това поражда и спекулации за какъв пост го е гответ Ромеоубиецът. Разбира се, има спорове по тази тема, но в нейна подкрепа говори един интересен факт. Когато Калоян тръгва за злополучната обсада на Солун през 1207 година, той оставя точно племенникът си Стрез да отговаря за столицата Търново. След смъртта на Калоян, Борил успява да се възползва и да спечели трона. Очевидно Стрез не е имал такава подкрепа и се налага да бяга, опасявайки се за живота си. Той намира убежище в Сърбия при Стефан Първовенчани. Очевидно този владетел го харесва много и решава дори да го сгоди за дъщеря си. Дава му отряд, с който той да се опита да си върне територии от България. Така Стрез завладява Просек и успява да консолидира едноличната си власт във Вардарска Македония.

Стрез – между Борис и сърбите

Тези успехи на Стрез сериозна притесняват Борил, тъй като той вижда в негово лице съперник за властта. Тогава той решава да му предложи титлата севастократор – втората позиция след царя и да си управлява самостоятелно земите. По същото време и сръбския владтеле му напомня, че трябва да се ожени за дъщеря му, за да бъде признат за самостоятелен владетел и севастократор в сръбското царство. Очевидно Стрез не харесва варианта да има някой друг над него и решава да отхвърли и двете предложения, но въпреки това успява да сключи примирие с Борил. Тогава сърбите започват военни действия и срещу Борис, и срещу Стрез. Те се увенчават с успехи срещу Борил и го принуждават да им плаща данък. Стрез търпи някои загуби, но въпреки това успява да се справи със сърбите. Подобен тип реакция не се харесва на Стефан Първовенчани и той решава да предприеме едно голямо коварство.

Как смъртта настига Стрез

Сръбският архимандрит Сава, който е брат на сръбския владетел, е изпратен за преговори със Стрез. По думите на сърбина, Бог се намесва и наказва Стрез за прегрешението да не се ожени за дъщерята на сръския владетел. Реално, той успява да го убие. Въпреки това, сръбският владетел плаща с живота си за тази си грешка. Няколко месеца по-късно Стефан Първовенчани е убит с нож в сърцето, до който е оставена бележка, че това е “отплата за смъртта на Стрез”. Убийството се приписва на брата на Стрез – Йоаким, който управлява след неговата смърт.

Дали наистина Стрез е щял да наследи Калоян

Това, което е написано тук е хипотеза за обогатяване на познанията по история на читателите. Според мен, по-скоро това е много малко вероятно. Причината за това е, че след 893 година в нашата държава се наследява не само по права, но и по съребрена линия. Това се вижда и при Асеневци, където те си прехвърлят трона от брат на брат. Така че е много по-логично да приемем, а има и много данни в тази посока, че Иван Асен II е най-вероятният наследник на трона след смъртта на Калоян. Със сигурност и той показва сериозни качества, след като се справя с Борил, нещо което Стрез не успява.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ