HomeИнтересноБългарияКоя голяма българска военна победа идва заради лъжлив слух?

Коя голяма българска военна победа идва заради лъжлив слух?

Днес ще ви представя историята на една от най-големите български военни победи. Тя много често остава на заден план, спрямо по-известните победи при Върбишкия проход или река Ахелой, но тя дава началото на Втората ни държава. Освен това са пленени императорската корона и императорския кръст, което е огромен успех. Става въпрос за голямата победа в битката при Тревенския проход през 1190 година. Разберете как тя е постигната заради пуснат лъжлив слух от цар Асен.

Предистория на битката при Тревненския проход

Братята Асен и Петър възстановяват българската държваа на 26 септември 1185. Въпреки това тяхно обявление, нещата не се получават по най-лесния начин. Византийският император Исан II Ангел не смята да загуби тази територия и изпраща поредица от походи срещу братята. При един от тях те са принудени да минат на север от Дунав и да оставят ромейската войска да безчинства в Северна България. Но въпреки това след неуспешната обсада на Ловеч през 1187 година, българите сключват примирие с ромеите и се появяват на картата отново. Но едно от основните причини за това е, че по това време минава III-тият кръстоносен поход през нашите земи и ромеите се притесняват как това ще ги засегне. След като тази опасност преминава, Исак II Ангел този път лично се отправя срещу българите.

Походът на Исак II Ангел срещу българите

Ромейският император решава да не остави нищо на случайността. Той използва и кораби, които да блокират преминаването на куманска конница от земите на север от река Дунав. Той успява да премине на север от Стара планина и да обсади столицата ни Търново. Въпреки това, Асен очаква това нападение и се е подготвил за дълго отбрана. Исак II Ангел вижда, че тази обсада ще продължи дълго и това води до сериозно напрежение в ромейския лагер. Виждайки това, Асен използва страховете на византийците срещу тях. Изпращам мним беглец от Търново, който съобщава на императора, че огромна куманска конница е минала на юг от река Дунав и ще удари в гръб ромейската войска. Това води до сериозна паника сред ромеите и те решават да се оттеглят на юг от Стара планина, за да не попадат в менгемето между кумани и българи. Асен очаква този поход и е предвидил, че Исак II Ангел ще премина през Тревненския проход. Затова и той е подготвил обсада точно там.

Битката при Тревненския проход 1190

Асен успява да организира обсада на ромейската армия. Тя е неочаквана от страна на Исак II Ангел, който бърза максимално да се отдалечи от опасността около Търново и не взема мерки да проучи проходите достатъчно добре. Това е използвано от Асен, който успява да сложи капан за ромеите. Успява да обгради от 3 страни ромейската войска, която панически започва да бяга. Самият император се спасява на косъм от смъртта, като на неговата свита се налага да убие много от неговите собствени войници, за да се спаси. На практика това е битката, която официално дава началото на Втората ни държава. Исак II Ангел бива унизен след поражението и е принуден да подпише мирен договор. Причината за това е, че в български ръце попадат много ценни реликви – императорската корона и големият кръст, който се носи на всеки поход на ромеите и съдържа частица от Христовия кръст. Тези трофеи дълги години са показвани от владетелите на Второто ни царство като символ на неговото могъщество.Въпреки това, Исак II Ангел се успява да преживее това поражение от българите. Опитва да се образува поредица от нови походи срещу българите, но през 1195 година при подготовката за поредния от тях, бива хванат от по-големия си брат. Бива ослепен и хвърлен в тъмница. Бива върнат на престола през 1203 година, но вече е толкова омаломощен от престоя си в затвора, че не може да направи нищо повече за защитата на Константинопол от кръстоносниците. Така че може да се каже, че тази загуба от българите белязва и неговия живот в голяма степен.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ