HomeИнтересноБългарияКъде в България живее "Циганката" и "Говедарчето"

Къде в България живее “Циганката” и “Говедарчето”

Днес ще ви представя една интересна статия за най-интересните имена на животни в нашата страна. Ще ви представим къде може да ги видите и какви животински видове са те!

Кои са най-странните име на животни в България

1.Циганката

Това е малката белочела гъска. Тя се среща най-вече в Дуранкулак и Шабла. Обикновено тежи около 2 кг и дължина на тялото около 60 см. Тя е от зимуващите в България видове и се среща по крайбрежията на реките или на Черно море. Тя е серизно застрашен вид и е в Червената книга за нашата страна.

2.Говедарче

Така се нарича речният дъждосвирец по нашите географски ширини. Въпреки че се среща рядко, може да бъде забелязан по плажовете на нашето Черноморие. Това е птича малко по-голяма от скореца с дължина на тялото около 14 см. Запазена негова визия е, че горната му част е кафява, а долната изцяло бяла. В нашата страна долита най-често през март и отлита по топлите места чак през октомври.

3.Кръшкач

Част от семейство Бекасови – това са блатни птици с дълга и остра човка. Интересното при него е, че се е смятал за изчезнал вид в България дълго време. Но последните години е открит като вид на Атанасовското езеро(около Бургас) и на Драгоманското блато. Така че, ако забележите тази птица, я пазете – тъй като нейната популация е изключително рядко срещана.

4.Тлъстак

Това е другото име на рибата гулаш. Тя също е сред застрашените видове в България. Забелязана е само в реките Нишава, Видбол и Арчар. Смята се , че може да съществува и по-горните течения на Огоста и Вит. По принцип в миналото е обитавал притоците на река Дунав, но популацията му намалява изключително бързо.

5.Криво пате

Това е името на малкия гмурец. Той е най-малкият представител на семейство Гмурецови. Смята се, че се среща все още в България в някои сладководни микростопанства и язовири. Въпреки това неговата популация е почти изчезнала от територията на страната. Макар че се смята, че този вид успешно се е приспособил към живот по поречието на река Дунав.

Представихме ви 5 от най-интересните имена на животински видове в нашата страна. Ако забележите някой от тях – вие сте късметлии, защото всички тези 5 вида са част от Червенага книга на България и трябва да внимаваме, за да опазим популацията им от външна намеса.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ