HomeИнтересноБългарияКъде настъпва първо Новата година в България?

Къде настъпва първо Новата година в България?

Всички ние с нетърпение очакваме настъпването на Новата година. Но къде тя ще дойде първа? Днес ще разгледам къде това ще се случи в нашата страна, но и по света. Ще разберем кои държави ще празнуват първи новата 2024 година?

Къде настъпва първо Новата година

България

По отношение на България, логично е, че това се случва в най-източната точка на страната. Най-източната точна на нашата страна е на нос Шабла и съответно там ще посрещнат първи новата година. По конкретно, това ще е лицето, което ще отговаря за Шабленският морски фар. Дежурният там посреща новата година винаги с цели 21 минути преди всички останали.

Иначе самият морски фар е най-старият и най-висок в България. Намира се на около 4 км в източна посока от град Шабла, като е висок цели 32 метра. Много жителин на Шабла се гордеят, че в техният град има умалено копие на Александрийският фар – едно от седемте чудеса на света. Така че това съоръжение, което е на повече от 150 година ще посрещне първо новата 2024 година в нашата страна

По света

Знаете че всяка година започват репортажи къде ще посрещнат първи новата година.Обикновено винаги започват от Австралия и празненствата там в разгара на летния сезон за местните жители. Но на практика има други места, които посрещат първи новата година. Ето тук ще ви представя първите 2 държави, които посрещат новага година:

1.Тонга

Тонга(Дружествените острови) е държава, която се състои от 169 острова, от които под 40 са обитаеми. Намира се в югозападната част на Тихия океан. Изцяло независима е от 1970 година, като преди това е под британски контрол. Интересното е, че това е единствената островна държава в Тихия океан, която е запазила своята монархия.

2.Кирибати

За Кирибати има нещо наистина уникално като факт. Това е единствената държава, която е разположена едновременно в южното, северното, западното и източното полукълбо на Земята. Обхваща 18 острова и 14 коралова острова, които се намират на обща територия от над 3,5 млн квадратни километра. Въпреки това, нейната държавна територия е само 812 километра. При нея има и цели 3 часови зони, тъй като самите острови са разположени на голямо разстояние един от друг в Тихия океан.

Къде празнуват последни Новата година

Те се намират в последната часова зона – UTC-12

1.Остров Бейкър

Това е американски остров в централната част на Тихия океан.Той има площ около 1,5 км и не е обитаем през цялата година. Приема се, че  е неорганизиран и неинкорпорирана част от територията на САЩ за запазване на разнообразието от животински и растителни видове на него.

2.Остров Хауленд

Той се намира на около 70 км от остров Бейкър. Това е коралов остров, който отново е част от териорията на САЩ – макар, че е имало спорове с Великобритания за него.На него не живеее постоянно население, а се посещава от Американската служба за защита на растенията и животните.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ