HomeИнтересноБългарияНа кой български град има кръстена улица в Лондон?

На кой български град има кръстена улица в Лондон?

Днес ще ви представя един абсолютно неивестне факт за повечето хора. В един от световните градове – Лондон – има улица, която носи името на един български град. За съжаление причината не е свързана с нас, но въпреки това е хубаво да се отбележи. А още по-интересно е, че на нея е живял един голям “приятел” на българите, който има повод особено да “обича” България.

Защо е кръстена улица в Лондон на български град

Причината е свързана с подписването на мирен договор. Става въпрос на такъв между Австро-Унгария и Османската империя през 1791 година. По това времеБългарският град, в който това се случва, е Свищов. Интересното е, че това оказва и сериозно влияние върху наименованието на града, като доготава е ползвано предишното свързано с крепостта Зибестова или неговият поосманчен вариант.

Иначе конкретната причина е включването във войната на страна на османците на Прусия. По този начин, Австро-Унгария е притисната от две страни, а освен това събитията с Великата Френска революция от 1787 година почват да се усещат във всички Велики сили. Поради тази причина, със посредничеството на Великобритания, се сключва този мирен договор. Това е и причината да има кръстена улица в Лондон на българския град Свищов. Самата улица се казва Sistova Road London, така че може да я проверите сами.

Кой “български приятел” е живял на нея

Става въпрос за големия британски политик Уинстън Чърчил. Интересно е дали той е знаел, че съдбата на българите и неговата ще бъдат толкова близко обвързани една с друга. Така или иначе е интересно, че той е прекарал известно време живеейки на улица носеща българско име. Най-вероятно не го е знаел, иначе щеше да се отнесе с повече уважение към българската територия.

Какво е значението за българите на договора

За нас е важно, тъй като политиката на Австро-Унгария се променя спрямо Балканите. Преди това, тази империя води поредица от войни с османците за присъединяване на отделни части от Османската империя към своите територии. Вече в настъпващия 19 век, те променят своята политика. Почват сериозно да помагат на християнските народи за техните освободителни движения и по този начин се опитват да дестабилизират отвътре Османската империя. Най-много печелят от тази промяна сърбите, които успяват и след ключовата намеса на Руската империя да постигнат своето Освобождение. Разбира се, както и да разглеждаме помощта на тази империя, на практика зад освобождението на балканските народи стоят руснаците. От сърби, гърци до българи – без военната намеса и в трите случая на Руската империя, резултатът е щял да бъде коренно различен.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ