HomeИнтересноБългарияБозопровод към София - ето кой град щял да го строи?

Бозопровод към София – ето кой град щял да го строи?

Днес ще ви представим историята на бозата по нашите земи и най-вече как тя е свързана с един град в нашата страна. Заради нея, той е носил прякорът Бозенбург дълго време. Научете повече за историята на бозата и как тя оказва влияние върху българската история и до днес – все пак колко от нас са закусвали баничка с боза!

История на бозата по нашите земи

Бозата е позната още от 9-10 век сред тюрските народи в Азия. Постепенно навлиза и към Балканите – още повече с появата на Османската имперя на територията на Европа. Тогава постепенно тя започва да се развива сериозно и като бизнес. Тъй като почнала да се консумира много в османската армия, тъй като е изключително полезна за организма. Освен многобройните витамини, които се съдържат в нея, тя има и нещо рядко срещано. Млечната киселина е тази, която помага за храносмилането и затова се оказва много полезна. Но тогава се появява и един проблем. Излизат на пазара много разновидности на бозата. Една от тях е Тартар Бозата – това е боза поръсена с опиум. Това води до гнева на османските власт и султан Селим II я забранява. През следващите години, много често я отменя и забранява. Причината е, че се опитват да се спрат някои от разновидностите на бозата като питие. Например това са алкохолната боза(с много по-голямо количество алкохол от обикновената) или киселата боза. И двете се приемат негативно от османските власти и те се опитват да се справят с тях. Така през годините остават познатата ни сладка боза с минимално количество на алкохол.

Как бозата се превръща в символ на Радомир

Радомир и Любимец си оспорват този приз за столица на бозата в България, но се смята, че радомирци вземат предимство. Още в рамките на Османската империя, бозаджийството е занаят, който е прихванат от българите и те постепенно се развиват като отделен занаят.

Защо Радомир щял да строи бозопровод към София

По-конкретно за Радомир – смята се, че това се случва след Освобождението, когато този занаят започва да процъфтява там. Въпреки това, тази напитка става в истински символ на града след Войнишкото въстание от 1918 година. Тогава се открадват много тонове захар и брашно от складовете на гарата в Радомир. А това са основните съставки при производството на бозата. Така напитката се превръща в повод за много бъзици:

  • Бозенбург – Това е прякор, който излиза на радомирчани заради любовта им към тази напитка
  • Бозопровод към София – Разбира се, местните зевзеци не остават настрана и казват, че ще построят бозопровод към София, за да подхранват гладните столичани.
  • Уголемяване на бюста – Всички знаят за този мит за бозата, че действа по този начин на женските гърди. Причината за неговия произход е, че се дава на родилките, за да може да имат достатъчно кърма за новородените. По този начин се трансформира неговата функция.

P.S. Лично на автора на статията най-много му допада идеята за изграждането на бозопровод.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ