HomeИнтересноБългарияНеизвестните атентати срещу Борис III

Неизвестните атентати срещу Борис III

Борис III е доста противоречива фигура в нашата история. За някои той е истински герой, превел България в трудните години между войните, а за други той е един от факторите довели до продължаване на упадъка в България през 20-те и 30-те години на миналия. Така или иначе, той е бил цар на страната ни и е хубаво да познаваме неговата биография. Днес ще ви разкажа повече за няколко неуспешни атентата извършени срещу него.

Атентантите срещу Борис III

1. Каскадите на безумен пилот – 1920 година

Първият не е точно атентат, но животът на царя бива сериозна застрашен. През 1920 година, по времето на управлението на Александър Стамболийски, се провежда голяма земеделско изложение близо до летището в Божурище. На него присъства и министър-председателя, а се очаква и самият цар. Тъй като е близо до летището се очакват няколко демонстративни летателни полети, които да покажат, че българската авиация е жива след Ньойския договор. Тогава Тодор Рогев – пилот с чин фелдфебел вижда идващата кола на Борис III. Той решава да се покаже пред него като изключителен пилот и извършва поредица от опасни маневри над колата му, като минав много близко над пътниците в автомобила. В следващата си каскада повтаря това си движение над главите на присъстващите и се разбива в тълпата. Загиват 3-ма души, а няколко са ранени. Някои от опозиционните политици използват тази ситуация и обвиняват Стамболийски, че е организирал атентан срещу царя. Това е много малко вероятно, но въпреки това трябва да приемем, че животът на Борис III е бил застрашен след каскадите на неразумния пилот.

2.Автомобилна засада – 1925

Това е атентатът, който повечето хора знаят. Има много версии за него, но най-вероятната е, че е имало опит за обир на царския автомобил. Борис III е отивал на лов а глухари в района на Етрополе, когато попада на засада от обирджии. Двама от неговите спътници загиват, но той успява да запази самообладание и тръгва да търси помощ назад по пътя. През това време един от неговите спътници го прикрива от идващите обирджии. Разбира се, тогавашната преса раздухва героизма на царя, но така или иначе той успява да се спаси от тази опасна ситуация. Борис III се прибира в София със засилена охрана, като недоволства спрямо Александър Цанков и неговото правителство, което неуспява вече повече от 2 години да се справи с разбойниците в страната. Лицето, което на практика успява да спаси живота на царя , е ротмистър Стаматов, който получава сериозна благодарност от царя за действията си. Тя се изразява в това, че неговият живот е запазен от поредицата от чистки сред военните през следващите години, особено след преврата от 1934 година.

3. Най-малко известните атентати срещу Борис III

Причината да ги кръстя така е, че за тях се споменава само в едни източник. Става въпрос за мемоарите на Александър Цанков, на които е спорно доколко трябва да им се вярва.

  • Първият от тях е през 31 декември 1934 година. Получава се сигнал за подготвян атентат срещу царя във Военния клуб, в който той винаги празнува Новата година. Борис III посещава клуба, който е пълен с офицери, които го пазят,но не се стига до никакви конкретни действия срещу живота на царя.
  • Погребението на д-р Марин Русев 1935 година – Това е известният български лекар д-р Марин Русев, един от хората поставил основите на модерната медицина в страната ни. Той е избран лично от царя за негов личен лекар. Умира през 1935 година и се предполага, че Борис III ще присъства на погребението. По думите на Александър Цанков е получена заплаха на живота на царя и поради тази причина той не присъства нито на погребението, нито на църковната служба.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ