HomeИнтересноБългарияНикулден 2023! Какво се прави на 6.12 за късмет?

Никулден 2023! Какво се прави на 6.12 за късмет?

На 6 декември всяка година празнуваме един специален празник. Той е известен като Никулден и е един от най-важните православни празници всяка година. Разберете какво трябва да правите на този ден, за да имате късмет през цялата година.

Какво се прави за късмет на Никулден

Приготвя се риба с люспи

Всички знаем, че шаранът е основната храна, която се консумира на този ден. Но интересното е, че по традиция не е задължително това да бъде точно тази риба. Приема се, че е хубаво да бъде риба с люспи, тъй като колкото повече от тях има, толкова повече богатство и късмет ще им донесе тя в къщата. Основната причина да бъде шаран е, че той се приема като “слугата” на Свети Николай и по този начин в най-голяма степен се отдава почит на светеца. Легендата гласи, че Свети Николай попаднал на буря в открито море. Лодката му се пробила и той хванал шаран, който му послужил да я закрепи. По този начин, тази риба се превърнала в символ на спасението и избавлението.

Не се вдига трапезата

Това е поверие, което е сходно с това за Бъдни вечер. Но малко хора го спазват на Никулден. Приема се, че след традиционната празнична вечеря, трапезата не трябва да се прибира, а всичко да остане на мястото си. Причината е, че задължително трябва да бъдат нахранени закъснелите гости или пътници, които могат случайно да минат през къщата. Това се смята, че може да донесе много късмет на стопаните и не трябва да се пренебрегва като фактор. Колкото повече даваме на другите на Никулден, толкова повече ще ни се връща през годината.

Задължително 2 обредни хляба

Това поверие е свързано донякъде и с невдигането на трапезата. Първият обреден хляб е за семейството ни и се разчупва от най-възрастния член, който по този начин благославя цялата фамилия. Вторият обреден хляб задължително се раздава на най-близките ни хора или съседи, за да можем да имаме късмет и щастие през годината.

Постна трапеза извън рибата

Никулден се пада по време на Големите пости, така че тогава е позволено да се консумира риба. Но останалите ястия задължително трябва да са постни на трапезата, така че да не се нарушава ограничаването на консумацията на определени храни. Останалите традиционни ястия за Никулден са постни чушки, сърми, царевица, зрял фасул, жито и така нататък. По този начин се отдава почит на светеца от една страна, а от друга не се нарушава важният пост.

Други поверия

Тези поверия са характерни за отделни области в България, така че ще ви ги представим обобщено:

  • Костите на шарана се пазят като лек против болести, на някои места против детски болести.
  • На някои места вземат люспа от шарана в портмонета си и по този начин се смята, че това ще им донесе много пари
  • Събира се цялото семейство – причината за това е, че Свети Николай се смята за закрилник на семейството. По този начин събирийки всички членове на фамилията му се отдава почит и можем да разчитаме на късмет от светеца.

Има много различни вярвания и предания за това какво се прави на Никулден. Според мен най-важното е да прекарате време със своите най-близки хора и да се порадвата на вкуса на прясна риба – за предпочитане шаран. По този начин ще отдадете почит в най-голяма степен на големия български празник.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ