HomeИнтересноБългарияОстров Света Анастасия - какво е старото му име?

Остров Света Анастасия – какво е старото му име?

Утре – 22 декември е денят на Света Анастасия и поради тази причина, реших да подготвя материал за кръстения на нея остров. Той се намира на няколко километра югоизточно от Бургас. Той е третият по големина черноморски остров на България и има интересна съдба през годините. Днес ще ви разкажа повече по темата и какво много интересно старо име е носил той?

Историята на остров Света Анастасия

Най-ранните запазени останки от хора живели на острова са от 5 и 6 век след Христа. Става въпрос за ромеи, тъй като поради силно развитото корабоплаване, те имат възможност да колонизират островите в Черно море. В следващите векове няма достатъчно информация какво се случва на острова, но има запазена грамота от 1575 за съществуването на манастир. Ясно е, че той не е създадено по това време, така че можем да приемем, че някъде през 14 век най-късно се построява света обител на това място. Известният османски пътешественик Евлия Челеби посещава острова през  1656 година и споменава за богат манастир, който има голям празник всяка година – на деня на Света Анастасия 22 декември. Последната много интересна информация от периода в Османската империя е от 1784 година. Тогава френски офицер посещава острова и споменава, че има въоръжен османски гарнизон, който служи за защита спрямо евентуално руска нападение.

Света Анастасия след Освобождението

Въпреки че е спосориран още през ранните години на XIX век от български чорбаджии, ръководството на манастира иска да остане в рамките на Константинополската патриаршия. След големи спорове и усилия, през 1905 година, манастирът Света Анастасия бива предаден на в български ръце. В знак на протест, игуменът се опитва да продаде всички манастирски имоти и вещи, но се вдига огромен протест в Бургас, който спира това му действие.

Света Анастасия като затвор

Това е най-интересната част от историята на острова. След преврата от 1923 година, манастирът се превръща в удобно място за разправа с политическите опоненти. Правителството на Александър Цанков изпраща по официални данни 132 комунисти и земеделци участвали в броженията след преврата на “кървавия професор”. Въпреки това се оказва, че манастирът е поддържа трудно и не е удобен за затвор и това принуждава властите след няколко месеца да прекратят тази му дейност.

След атентата в църквата Света Неделя от 1925 година, манастирът отново е превърнат в затвор. Там са вкарвани хора, които нямат нищо общо с това деяние. Има запазени сведения, че само в 4 от килиите са затворени повече от 90 души. Въпреки това, през юли месец 1925 година, някои от тях успяват да избягат от него.

Александър Цанков е изпратен на острова

Лицето, което само праща хора на този остров, става затворник там. През 1935 година, някои политически лица, които критикуват тогавашното правителство се оказват затворени на острова. Най-известните лица сред тях са Кимон Георгиев и самият Александър Цанков. Въпреки това, тяхното изпращане там води до допълнителна политическа криза, което води до допълнително напрежение върху Военния съюз. Поради тази причина, те сравнително бързо са освободени от там. Въпреки това в следващите години, островът продължава да бъде ползват като затвор, особено в началото на 40-те години. Това е и причината да бъде преименуван след смяната на властта в България на 9 септември 1944.

Какво е старото име на остров Света Анастасия

През 1945 година, островът е прекръстен с името остров Болшевик. Той го запазва до 1991 година. Причината е, че се приема за място на революционна борба на комунистите срещу монархо-фашисткия режим. Това се вижда най-вече в репресиите срещу членове на комунистическата партия през 1923, 1925 и 40-те години. Въпреки това, островът в този период се ползва най-вече като музей като има експозиции за историята на острова и неговата история във връзка с тогавашната власт. Така постепенно, островът губи старата си затворническа слава и се превръща в място за културно-просветна дейност.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ