HomeИнтересноБългарияПоверия за Стефановден - ето какво се прави

Поверия за Стефановден – ето какво се прави

На 27 декември е Стефановден. Всички ние знаем за този празник, но колко от нас го празнуват, освен ако нямат някой именик в своето семейство или приятелски кръг. Днес ще ви разкажа какви поверия са се правили в миналото на този ден, за да имат късмет хората през новата година.

Поверията, които се спазват на Стефановден

  1. Стопанката на къщата става рано. Тя трябва да приготви задължителните ястия за този ден. Това са различни комбинации на кисело зеле с месо, баница с месо или сарми с месо. На някои места се готвят обредни хлябове, с които се почита светецът. В други места в България се приема, че задължително трябвало да се заколи кокошка – по този начин завършваме богати страта година и започваме новата в охолство.
  2. Освен тези ястия, задължително се приготвяла и традиционната баница. Тя трябвало да има златиста коричка, за да ни напомня за цвета на Слънцето, което се е родило отново(или в случая на християнството – Исус Христос)
  3. На някои места в нашата страна спазват традиция подобна на тази на Бъдни вечер. Масата не се вдига, а се запазва до следващата сутрин.
  4. Ходи се на гости на кумове, сватове или родители. Но задължително трябва младите да са се прибрали преди залез Слънце. Причината за това е, че по това време в разгари си са така наречените “Мръсни дни”, в които вилнеят всякакви зли твари като караконджули, които могат да напакостят на хората.
  5. Момите слагат ечемик под възглавницата си с надеждата да сънуват своите бъдещи съпрузи
  6. Бременните жени не работят на този ден – за да имат леко раждане.
  7. Не се върши никаква домакинска работа с остри предмети, извън готвенето. Причината за това е, че острите предмети символизирали зъбите на хищниците, най-вече на вълците, които нападали стадата на хората. Поради тази причина и не се шият мъжки дрехи, защото символиката е, че мъжете ще станат плячка на хищниците.
  8. Не се изхвърля пепел и въглени извън къщата – те привличали бродници и таласъми
  9. Спазвала се и половата забрана, защото се приемало, че децата заченати в периода между Рождество Христово и Йордановден(Мръсните дни) нямат да имат късмет или ще им се случи нещо лошо.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ