HomeИнтересноБългарияСвети Николай Чудотворец - как се превръща в Дядо Коледа?

Свети Николай Чудотворец – как се превръща в Дядо Коледа?

Свети Никола или Свети Николай Чудотворец е един от най-почитаните светци за християните. Не случайно се смята на защитник на толкова много хора – от банкери, до рибари, търговци, фармацевти и много други. За него се приема, че е единственият, който може да възкреси починал човек само с молитвата си. Така че нека тук разберем повече за тази легендарна фигура и как се превръща в първообраз на дядо Коледа.

Кои са най-известните легенди за Свети Николай

Спасението на трите девици

Това е легендата, която го превръща в първообраз на дядо Коледа. Тя е свързана с баща, който имал 3 дъщери. Баща им профукал цялото си богаство и ги оставил без зестра. По този начин нямало как да ги омъжи и се налагало да ги продаде в робство. Тогава Свети Никола решил да се намеси. Той спуснал през комина 3 кесиии със златни жълтици за зестра на момичетата. Бащата успял да види как Свети Никола си тръгва и разгласил цялата история. Това се превръща в основа на днешния мит за Дядо Коледа, който се спуска през комина и оставя подаръци.

Спасение на невинно осъдени

Това е една от групите хора на които Свети Николай е защитник. Смята се, че като епископ той научил, че е е наложено смъртно наказание на 3-ма невинно осъдени. Той ги видял на площада точно преди да ги екзекутират. Помолил се на Бог и ръката на екзекутора замръзнала на място и не успяла да изпълни наказанието. Така 3-ма невинни души били спасени.

Повелителят на морето

Всички знаем, че Свети Николай е патрон на рибарите и моряците. Причината за това е, че като млад пътувал за Александрия. Тогава той успял да покаже поредица от чудеса, които му дали тази слава. Едното от тях е свързано с възкресяването на моряк, който паднал зад борда по време на буря. Другото чудо е свързано с успокояването на морето по време на буря. Успял да излекува поредица от моряци от болестите, които върлували на кораба и така се превърнал и в закрилник на фармацевтите.

Спасяването на град Мира

Това е древен град в Мала Азия. Случили се поредица от тежки години, които имали слаба реколта и градът бил застигнат от повсеместен глад. Тогава покрай него преминал кораб, който носел жито за Константинопол. Свети Николай убедил капитана да разтовари житото на брега за бедстващите жители на Мира. Светецът му казал, че нищо няма да загуби и ще му бъде платено в Константинопол. Капитанът не му повярвал, но въпреки това съжалил гладуващите. Когато пристигнал в Константинопол, той с изненада установил, че чувалите са отново пълни с жито и успял да продаде на голяма печалба стоката си. По този начин Свети Николай се превърнал и в закрилник на търговците или поне на тези, които действат коректно и съвестно спрямо клиентите си.

Има много други и различни легенди за Свети Николай. Тук ви представих тези, които го свързват с неговото покровителство на хора с определени професии. Така че е хубаво да се знае каква е неговата история. Честит празник на всички празнуващи деня на Свети Николай Чудотворец!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ