HomeИнтересноБългарияСтарото име на кой град е познато като марка готварски печки

Старото име на кой град е познато като марка готварски печки

Днес ще ви запозная с историята на един български град. Неговото съвременно име е разновидност на познатото от древността. Но може би почти никой нямаше да познава това старо име, ако не е било използвано като наименования на една от най-известните марки готварски печки – всеки българин ги познава. Научете повече за историята на този български град.

Името на кой град е позната като название на готварска печка

Става въпрос за град Горна Оряховица. Сегашното му наименование е разновидност на старото му име. То е Раховец – име, което носи и може би най-разпознаваемата марка готварски печки в нашата страна, особено от по-старото поколение българи. Днес ще ви представя историята на град Горна Оряховица и как той се оказва ключов за нашата история.

Историята на Раховец

Както повече от нашите градове, мястото е населено от дълбока древност като има запазени останки още от времето на траките. По-късно това място става част от Римската империя, която използва основите оставени от траките и построява своя крепост. По-късно тук се заселват и славяните, които променят облика на местността. Няма много запазена информация за това какво се случва със селището по време на Първата българска държава.

Втората българска държава

Тук вече Раховец се превръща във водещ фактор. Причината е, че крепостта служи за отбрана на столицата Търново от нападения. Тя е част от севериня отбранителен пояс и то в най-критичната му част – Дунавския лимес. По този начин, Раховец трябва да служи за забавяне на чуждото нападение върху нашата столица, за да може да бъде организирана отбраната на столицата. Тогава се налага и това наименование на крепостта. Смята се, че идва от думата РАХ – пътна крепост. В рамките на Втората ни държава играе наистина ключова роля. Крепостта запазва своето съществуване чак до 1444 година, когато бива разрушена от войските на Владислав Варненчик. Приема се, че от там води и началото си съзването на днешния град Горна Оряховица. Причината е, че оцелелите българите от крепостта създават 3 селища със сходно име – Малка, Средна и Голяма Раховица.

Голяма Раховица – Горна Оряховица

Горха Оряховица запазва важната си роля в Османската империя, но вече като център на различни занаяти. Като започнем от абаджийство, златарство,кожухарство сарачество и така нататък. Това спомага и за запазване на българското самосъзнание на селището и то дава сериозен тласък на започната българско Възраждане през XIX век. Има създадени училища, читалище и дори женско дружество. Това му развитие спомага още преди Освобождението – през 1870 година, Горна Оряховица да получи статут на град.

Горна Оряховица – ЖП център на Северна България

Едно от нещата, с които свързваме Горна Оряховица днес е фактът, че това ЖП център на Северна България. Това се случа през 1899 година. Това води до значителен прираст на население, като дори в едни момент повече от 20% от него работят в тази сфера. Дори и в днешно време ,трудно можем да си представим съществуването на града без тази му функция.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ