HomeИнтересноБългарияСурвакането - старият български обичай за Нова година

Сурвакането – старият български обичай за Нова година

Сурвакането е един от най-старите български обичай, който се изпълнява в началото на всяка нова година. Той е част от празника Сурваки, който ни е познат като Васильовден – 1 януари. Разберете повече как се изпълнява този традиционен български ритуал в различните краища на страната.

Спецификите на сурвакането 

  1. Ергенско сурвакане

По традиция, този ритуал се изпълнява само от ергени, но в последните години навлизат все повече деца. По принцип, ергените се събират на група от няколко човека и обикалят най-вече къщите на момите, като пеят песни за тях и получават дарове от тях. Спрямо различните краища на страната, има специфики, които определят даровете на момците. На някои места им дават ябълки и орехи, на други като например в Гоцеделчевско им дават лешници – даже самият празник там е известен като “ходене за лешници”. На повечето места по традиция се дава шарен кравай или китка от момата, с която тя посочва своят избраник на другите. След приключване на обикалянето на къщите, момците се събират и пируват заедно, като всеки хвали даровете, които той е получил от своята избраница.

2. Сурвакане от възрастни мъже

Това е традиция, която е запазена само в Добруджанско. Там самите дружини били по-големи – от повече от 12 души и били само от женени мъже. Но има запазени сведения за повече от 1 група подобни мъже. Интересното е,че има запазени случаи на обикалянето на няколко дружини из селото, което водело до пробелеми, ако се засекат. Дори има и случаи на дружини от друго село да обикалят къщите, което се смятало за много обидно за селяните, щом не били посетени от техните съселяни от същото село.

3.Сурвакане на деца

Това е сравнително по-новата традиция,въпреки че в някои места в България се знае, че я е имало и от предишните години. По принцип те обикалят след мъжките дружини, с изключение на Странджанско, където децата са първи. Интересното в случая е, че в миналото децата са имали точно определени роли в дружината:

  • Шиповичар – това е водачът на групата сурвакарчета
  • Магаре – Това дете е палаво и трябва да реве и рита останалите
  • Коте – Това дете тършува за даровете на домакините из къщата
  • Трохобер – Това е детето, което събира даровете на домакините в специална торбичка

Носене на камък

Това е обичай, който е разпространен само в някои части на страната – най-вече Родопите. Някое от децата взема речни камъни от предишната вечер. Той ги носи със себе като посещава къщите и ги оставя като дар във всяка къща. Спрямо съответният регион, той се оставя на различно място – градината, къщата или се дава на стопанина, като се нарича за късмет на цялото семейство.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ