HomeИнтересноБългарияС кой български град е свързан легендарният тракиец Спартак

С кой български град е свързан легендарният тракиец Спартак

Днес ще ви представя историята на един български град, за който се смята, че е свързан с легендарния тракиец Спартак. Лицето, което изправя Римската империя на ръба на колапс и оглавява най-голямата робско въстание. Този гладиатор е един от символите на този наш град. Разберете повече по темата в следващите редове.

Кой български град се свързва със Спартак

Това е град Сандански. Всичкие ние познаваме този град като място с много лечебни минерали извори и мек климат през цялата година. Това е и причината мястото да бъде населено от дълбока древност. Знае се, че тук са живели траките от племето меди и те основават първото познато ни селище под името Медиус. Първоначално те са завладени от Филип Македонски – бащата на Александър Велики, а по-късно вече попадат и в границите на Римската империя. Приема се, че точно тук е родното място на тракиеца Спартак. Разбира се, има спорове за родното му място, но в Плутарх пише, че със сигурност е от племето меди, което по средното поречие на река Струма.Това превръща Сандански в основен претендент за родно място на легендария войн. Но освен това има още една връзка на Спартак с България и по-конкретно с едно българско село.

Кое българско село се свързва със Спартак

Става въпрос за село Склаве. В буквален превод от латински, името на селото означава роб(склав – роб). Тук се смята, че е имало голям робски пазар на който Спартак е продаден. Някои други дори претендират, че това е родното място на легендария герой, но за съжаление тази хипотеза не може да бъде потвърдена. Въпреки това, поводът се използва от жителите на селото, които организираг ежегоден панаир. На 15 юни се организира този празник, в който задължително има и борби в чест на легендарния гладиатор.

Какви други имена е носил град Сандански 

Медиус

Това е името останало от тракийското племе Меди

Дезудава

Това е наименованието в рамките на Римската империя, което получава селището. То стъпва отново върху тракийсктото му име.

Свети Врач

Това е българското име на града като част от Първата и Втората Българска държава.Свети Врач е общото име, което е дадено на двамата народни лечители Козма и Дамян, които са погинали заради своята християнска вяра.

Яне Сандански

Това е името, което носи и в момента. Разбира се, кръстено е на големия български революционен деец Яне Сандански. Това се случва през 1949 година.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ