HomeИнтересноБългарияТрадиции на Бъдни вечер: Знаете ли тези стари български обичаи?

Традиции на Бъдни вечер: Знаете ли тези стари български обичаи?

Вече сме в седмицата на Светлине празници и Бъдни вечер все повече наближава. Докато всички се подготвяме за този светъл празник, нека ни припомним някои от тези стари български обичаи, които се спазват по това време на годината. Колко от тях знаете и спазвате?

Традициите на Бъдни вечер

Бъдник

Бъдникът е малко познат символ, който вече рядко се споменава. Става въпрос за млад момък, който трябва да отиде в гората и да отреже младо дъбово дърво. След това го носи в къщата, като изрича следните думи: “Аз влизам вкъщи и Бог с мен”. В самото дърво се издълбава дупка, която се запълва с тамян и восък и се поставя в огнището. Самият Бъдник символизира младият Бог, който се ражда и ще закриля цялото домочадие. Поради тази причина, пепелта от това дърво не се хвърля, а се запазва, за да може да послужи като защита спрямо зли сили. Освен това, през цялата вечер се внимава да не загасне бъдникът, така че да може младият бог да се роди. Освен това, много честа практика в миналото е била да се гадае по бъдника – например, ако от него излизат много искри – това означава, че новата година ще бъде плодородна.

Празнична трапеза

Всички знаем, че бройката на ястията трябва да е нечетна. Но по стара българска традиция, най-честата бройка е 7,9 или 11. Като всяко отделно число си има точно определена символика:

  • 7 ястия са точно колкото са дните в седмицата
  • 9 ястия са точно колкото са месеците на бременност при жените
  • 11 ястия са точно бройката на месеците, които са изминали(12-тият още не е свършил) и показва усилията, които са положени през цялата година до момента

Това е и последният ден от дългият пост, така че задължително той трябва да бъде спазен.

Обичаи свързани с празничната трапеза

  • Разстилане на слама под масата – да напомня за Божието раждане
  • Всеки трябва да опита от всички ястия на масата – за богата реколта
  • Прекадяването на трапезата – гони всички болести надалеч
  • Никой не може да става от трапезата – иначе кокошките няма да мътят яйцата си
  • Питата с късмети – Тук вече има много вариации в различните краища на страната. Някой слагат само паричка, други написват определени късмети за всеки член от семейството.
  • Мълчана вода – Това се нарича водата, с която се замества обредната питка. Причината за това е, че водата се носи от момите в къщата и те трябва да мълчат през цялото време, за да не избяга късметът от къщата.
  • Разчупване на питката – Разбира се, това се прави от най-старият член от семейството, но задължителната посока е от дясно на ляво – това се приема за правилната посока на живота. Според нашите вярвания, ако се раздава наобратно, ще се прекъсне правилия природен цикъл.
  • Всички стават едновременно от масата – Трапезата трябва да остане за починалите
  • Всеки чупи по 1 орех – Това е поверие сходно с това за късметчетата в питката. Ако орехът е бял и здрав отвътре – то човек ще бъде здрав и щастлив през новата година.
  • Не се заспива преди полунощ – Това е поверие спрямо което около това време има много силна енергия, която може да сбъдне всяко желание. Поради тази причина, ако имате някакъв копнеж – това е подходящото време за сбъдването му.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ