HomeИнтересноБългарияЗнаете ли тези български коледни традиции?

Знаете ли тези български коледни традиции?

Всички ние очакваме с все по-голямо нетърпение идващите Коледни празници. Това са едни от най-светлите моменти в годината, които ни показват най-хубавата страна на живота. Но нашите предци също са се радвали на тези моменти и са ги празнували през годините назад. Днес ще ви покажа някои интересни и малко известни начини по които българите са чествали този празник.

Българските коледни традиции през вековете

Коледарите

Това е традиция, която все още е запазена в някои населени места в нашата страна. По традиция, рано сутринта на 25-ти декември всяко домакинство все подготвяло да посрещне “колежниците” – както са известни коледарите на някои места. Групата на коледарите се е състояла от около 10-тина момчета, които си имали и предводител. Той се наричан “стенник” или “цар” – използвало се различно име в различните краища на страната. Подготовката за коледните песни започвала още в предишните дни. Определените за коледари се събирали и започвали да разучават какви песни ще пеят по време на празника. Коледарите идвали в дома на всеки и пеели песни за здраве и берекет на цялото семейство. След това били дарявани богати от всяка къща, така че да им донесат наистина късмет през новата година.

Коленето на прасе

Това е традиция, която голяма част от нас познаваме и помним. 25 декември е ден на заколване на специално угоеното прасе, което служи като повод за празник за цялото семейство. Знаем, че всички части от него се използват и служат на домакинството със съответното предназначение. Както на Гергьовден по традиция се яде агне, на Коледната трапеза задължително трябва да присъства и свинското месо. В различните краища на страната се приготвят различни ястие с различните части от прасето. На много места се пърли самата кожа на животното, което служи като специален деликатес.

Идването на мръсните дни

Така се нарича периодът между Коледи и Йордановден. Забранено било да се излиза нощем. В някои краища на България се приема, че не трябва да се работи с вълна, тъй като това щяло да предизвика вълците да откраднат много животни от стадото. Друга интересна забрана е да не се изхвърля пепелта от печките. Смятало се, че по този начин ще се предизвика нещастие в дома. Начините по които да се предпазят хората били няколко. Трябвало да държат в себе си предмет, който ги защитава от развихрилите се зли сили. Някои държали чесън в себе си, други закачвали различни клонки на вратата, които трябвало да ги предпазят.

Денят посветен на Богородица

Това е 26-ти декември. Вторият ден от Коледа е посветен на Христовата майка нейната саможертва. Поради тази причина много често се колело животно в нейна чест. На повечето места това било кокошката или някое друго животно от женски пол. Приготвяли се специални богородични хлябове, които се раздавали на близки и познати в нейна чест. По този начин се смятало, че плодородието ще си хареса тази къща и Богородица ще бди над семейството.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ