HomeИнтересноБългарияКой български благородник дава името на град Доспат?

Кой български благородник дава името на град Доспат?

Днес ще ви представя историята на един български феодален владетел. Неговото име не е популярон сред широката публика, но се смята, че титлата му формира името на град Доспат. Освен това, дълги години планината Родопи се е наричала по неговото име – Славееви гори. Става въпрос за деспот Слав – ето какво трябва да знаем за него.

Кой е деспот Слав

Деспот Слав или както е името му Алексий Слав е български благородник, който е племенник на Асеневци – Асен, Петър и Калоян. Това го прави висш български болярин по времето на управлението на цар Калоян. Но след смъртта на Ромеоубиеца, Алексий Слав се почувства под сериозна заплаха. На трона сяда Борил, който се опитва да се справи с двамата си основни претенди – Слав и Стрез. Опитвайки се да оцелее в тези смутни времена, деспот Слав успява да намери пристан сред местното население на Родопите. Там под закрилата на тези здрави крепости, той успява да консолидира властта си и да се превърне в самостоятелен център на силата. Не случайно тези негови действия остават в историята и дават едно от старите имена на Родопите – Славееви гори. След като Борил губи от Латинците край Стара Загора, Слав решава, че сега е моментът да се възползва и отива сам при императора.

Как деспот Слав шокира Латинския император Анри

Анри е брат на Балдуин, който бива пленен и убит от Калоян, така че няма добро отношение към българите. Въпреки това, срещата между двамата е описана по-много интересен начин. Слав се заклева във вярност на латинския император, но шокира целия императорски двор като иска ръката на дъщеря му. Това е нечувано като нахалство и първоначално Анри бил шокиран. Но неговите барони разбират, че имат нужда от Слав, който се е наложил като вторият по сила владетел на българските земи след Борил. По този начин, Слав успява да си уреди подкрепата на латинците, като се предполага дори, че имат споразумение да му помогнат да вземе престола в Търново.

Как Слав получава титлата деспот

Нещо, което задължително трябва да се уточни е, че титлата деспот не е характерна за българите. Тя се въвежда във Византия в средата на 12 век. Поради тази причина, след сватбата си с дъщерята на Анри, Слав е почетен от императора с тази титла. Нейната тежест е сериозна – това е вторият човек в империята. Разбира се, Слав не е командвал в Латинската империя, по-скоро това е жест чрез който се показва неговата значимост и ролята, която му е отредена. Друг важен аргумент е, че всички са настроени срещу латинците, които биват смятани за пришълци след превземането на Константипол през 1204 година. Поради този факт, Слав е смятан за ключов съюзник, който може да помогне на Латинската империя да се утвърди на Балканите като водеща сила.

Слав губи доверие в латинците

Постепенно отношенията между латинците и Борил се подобряват и това кара Слав за загуби доверие в латинците, защото вижда заплаха за своите владения. През това време, неговата столица Мелник бива завладяна от Борил, но местното население остава на страната на деспота и в следващите години той си връща столицата. Между 1215 и 1216 година, неговата съпруга умира и това служи за удобен повод да наруши васалитета си към Латинската империя. По това време започва да набира сили и Иван Асен II, който също е възприет като заплаха от Слав. Поради тази причина той се сродява с епирския деспот, като се жени за дъщерята на неговия шурей. По този начин той успява да запази владенията си от нарастналата мощ на Епирското деспотство. Неговият владетел Теодор Комнин е основен претендент за превземането на Константинопол по това време и иска да възстанови Византия и да стане неин император.

Иван Асен II поглъща владенията на Слав

Нямаме достатъчно информация за това какво се случва със Слав по време на управлението на Иван Асен II. Смята се, че след битката при Клокотница, българският владетел успява да присъедини земите на Слав, които са вътрешни в рамките на Епирското деспотство на Комнин

В заключение, личността на Алексий Слав е много подценявана в нашата история. Смята се, че от получената от него титла деспот излиза името на град Доспат. Неговите владения включват голяма част от Родопите и поради тази причина след падането под Османската власт, те се наричат Славееви гори. Това очевидно показва ролята, която неговата личност е имала в исторически план и че той не е само някакъв претендент за трона в Търново, а владетел на втората по сила българска държава по това време.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ