HomeИнтересноБългария22.12.2023 - На Света Анастасия имен ден имат тези имена

22.12.2023 – На Света Анастасия имен ден имат тези имена

Днес е празникът на Света Анастасия. Тя е известна с няколко различни имена като например Анастасия Узорешителница,Фармаколитрия, Римска или Илирийска. Въпреки че, това не е от най-популярните празници в нашата страна, все пак е важно да отбележим на кои лица трябва да честитим имен ден. Ето кои са те:

Кои имена празнуват на 22 декември всяка година

  • Анастасия, Анастас,Анастаса,Анасташа, Анастасийка, Ася
  • Наташа, Настя, Настя,Настас
  • Сийка, Сия, Стаска, Стас
  • Тана, Тошо, Точо, Таска
  • Шинка, Шина

Какви поверия се спазват на този ден

В някои народни вярвания, това е стилизиран образ на смъртта. Най-вече това се среща в Родопския край, където е популярна версията за Света Чьорна или Насташа. Поради тази причина там където не се празнувал този празник, Света Чьорна щяла да се ядоса и да ги посети. На други места, празникът се нарича Черноризие, тъй като тогава започнали черните болки на Богородица свързани с раждането на божия син.

Какво не се прави на този ден

  • Не се върши никаква домакинска работа – иначе ги чака нещастие
  • Не се обличат в бели дрехи

Какво ни чака според времето

  • Ако е сухо – през юни ще е слънчево
  • Ако е дъждовно – през юни ще вали

Коя е Света Анастасия – научете повече за светицата

След като ще празнуваме нейния празник – хубаво е да знаем коя е тя. Тя е една от малкото жени-мъченици и има много силен култ към нея както в западното, така и в източното християнство. Най-силен е в Солунско, където има няколко църкви на нейто име.

Иначе самата Анастасия е родена в богато римско семейство. Въпреки това е посветена в християнската религия от учителя си Хрисогон и тя започва плътно да изпълнява задълженията си на примерна християнка. Тя е омъжена на богат римски сенатор, но не се поддава на плътският удоволствия и се преструва на болна, за да не консумира брака си. След смъртта на съпруга си, тя наслядава неговото богатство и тогава започва нейната истинска работа. Тя обикаля затворите и помага на всички без значение от тяхната религия. Много често посещава района на Солун и спасява много хора от живота в тежките условия. Ако вижда, че са на прага на смъртта, тя ги откупува от тъмничарите, за да може да ги излекува в дома си. Тази нейна дейност не остава незабелязана от римския император Диоклециан, който иска от нея публично да се отрече от вярата си. Тя отказва и бива подложена на продължителен глад в затвора. Смята се, че е обезглавена в Солун на 22 декември 304 година и поради тази причина, тази дата е обявена за неин празник.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ