HomeИнтересноБългария23 декември 2023 имен ден : Кой празнува на Свети Наум

23 декември 2023 имен ден : Кой празнува на Свети Наум

На 23 декември е празникът на Свети Наум – един от най-големите български книжовници. Днес ще разгледам първо кои имена празнуват на днешния ден, а на второ място какво трябва да знаем за този български духовник

Кои имена празнуват на 23 декември

  • Бисер, Бисерка, Бистра,
  • Наум

Ако имате някой познати или вие носите това име – Честит имен ден!

Кой е свети Наум – от Преславски става Охридски

За Свети Наум има запазени 2 жития, които ще се опитам да обобщя максимално кратко за вас. За него се дава информация, че е роден в Мизия. Това е термин, с който се отбелязват българските земи от страна на ромеите. Там той е представен като син на благородни родители с висок сан в българската държава. Той решава да се откаже от позицията и да се откаже от богаството и да тръгне да служи заедно с учениците на Кирил и Методий. Това е подсказка, че самият хан/княз Борис му изпраща тази задача да се присъедини към това свято дело. Той става част от екипа, който създава славянската азбука. След това се смята, че получава титлата презвитер/свещеник лично от папа Адриан. Той е един от основните хора на които разчита Кирил, за да разпространи делото си във Великоморавия. След смъртта му, обаче, нещата коренно се променят. Наум е подложен на гонения и мъчения, но успява заедно с Климент и Ангеларий да избяга в посока на българските земи. Стигат до Белград и там са посрещнати от боритаркан (според едното житие) и княз Радислав (според другото), който бил местният управител. Той много се зарадвал и ги изпратил при княз Борис със специален конвой. Преведно на днешен език, това означава, че е бил част от българите служили на Кирил и Методий. Борис успява да си ги прибери, за да могат да му послужат в създаването на самостоятелен център на християнството.

Какво се случва с Наум в България

Наум е бил настанен в дома на болярина Есхач заедно с Климент. Двамата продължават работа по опростената версия на глаголицата – кирилицата. След приключването на тази дейност, останалите учени са разпратени из различните краища на българската държава, за да положат основите на българската духовност навсякъде. За Наум е определено да остане в Плиска. Знае се, че обучава Константин Преславски като свой ученик, който да го замести в това поприще. Това продължава до 893 година, когато бива изпратен в Охрид.

Наум – от Преславски става Охридски

Тук има един интересен момент от неговата биография. Той е познат като Преславски, въпреки че никога не е работил продължително в Преслав.Неговата основна работа е в Плиска, освен ако изключим периодът от 889 до 893 година, когато при Владимир Расате едва ли се е радвал на особена почит и тогава има предположения, че се е преместил в Преслав. При смяната на столицата официално през 893 година, той бива преместен в Охрид. Причината за това е , че се налага Климент да бъде върнат от Охрид и да застане начело на българската църква, след като Симеон става владетел. Поради тази причина, той продължава делото на неговия близък приятел Климент и получава и неговия прякор Охридски. Това се случва до 905 година, когато на преклонна възраст решава да се оттегли в манастир край Охридското езеро. Там намира и смъртта си през 910 година.

Това е биографията на Свети Наум. Без значение дали е Преславски или Охридски, той е един от хората, които поставят основите на християнска България. По тази начин, България се превръща във втория по сила център на християнството на изток след Цариград, но има огромното предимство да разпространява религията на местен за славяните език. Поради тази причина можем да намерим текстове на старобългарски(църковнославянски) из цяла Централна и Източна Европа.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ