HomeИнтересноБългарияАлба Булгарика - научете българската история на Белград

Алба Булгарика – научете българската история на Белград

Днес ще ви представя българската история на Белград или както е известен градът сред чуждите хронисти – Алба Булгарика(латински). Повече от 5 века, този град е ключов в рамките на нашата страна, така че е добре да познаваме неговата история.

Историята на Белград

Сингидунум

Разбира се, трябва да отчетем, че това населено място е съществувало и преди да стане част от Първата българска държава. Местоположението му е ключово за връзката между Европа и Мала Азия. Така че още от Антично време тук има запазени останки от различни тракийски племена. По време на разширяването на Римската империя в Балканите, те превземат селището(около 1 век преди Христа) и го държат в продължение на цели 4 века. През 395 година, Римската империя се разделя на Западна и Източна, а това означава, че Сингидунум става обект от стратегическа важност за Византия(Източната империя), но постепенно започва да губи значението, тъй като влиянието на ромеите в региона бива отслабено за сметка на това на българите.

Алба Булгарика

Това статукво се запазва в продължение на следващите няколко века, като постепенно градът става обект за атака от страна на Българската държава и на нейните съюзници в Македония – Куберовите българи. За първи път, градът става част от България по времето на хан Крум, който успява да разшири територията на България значително в западна посока за сметка на разпадналия се Аварски хаганат. По времето на неговия син – хан Омуртаг, който успява да възстанови/ или да създаде средновековната крепост на Белград. През 886 година от тук минаван учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум и Ангеларий, които биват изпратени от таркан Радислав към княз Борис I. В рамките на Втората Българска държава, Белград играе важна роля при цар Калоян, тъй като знаем, че градът е управляван от болярина Белота и играе ролята на свръзка между българите и Ватикана. Приема се, че за последното българската власт над Белград е била осъществявана по времето на Михаил Шишман през 1329 година, като загубата му през 1330 година слага край на контрола на тази територия на нашата държава.

Белград и Браничево – ябълките на раздора между България и Унгария

Знаем от историята, че по време на Втората ни държава, тези 2 крепости са били ябълката на раздора между България и Унгария. Интересното е, че когато те са част от Унгария, техният крал си прибавя и титлата “цар на българите”. Моделът е сходен, както българските владетели си прибавят титлата “цар на българи и ромеи”, когато владеят територии, в които живеят предимно поданици на Византия. Така че по-голямо доказателство за българските корени на населението по тези земи трудно моежм да намерим.

Алба Булгарика – Белград

Алба Булгарика е латинското име, което е дадено през Средновековието на града от чуждите хронисти. В буклавен превод означава точно Белград или Белият български град и е наречен по този начин заради белият цвят, който е имал крепостта през Средновековието.  Поради тази причина и на български името на града е Белград, а на сръбски Београд.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ