HomeИнтересноБългарияБабинден 2024 - ето какво се прави на празника

Бабинден 2024 – ето какво се прави на празника

Бабинден е една от най-старите запазени традиции по нашите земи. Те имат много дълбоки корени, които по-късно навлизат и в християнството. По нов стил се почита на 8 януари, но повечето празнуващи предпочитат да почитат този празник по стар стил – на 21 януари. Поради тази причина съм подготвил всичко най-важно и интересно за Бабинден събрано на едно място. Приятно четене!

Бабинден

Бабинден дълго време е бил специален ден в народния календар. Причината е, че се отдава почит на бабата акушерка в съответното населено място(село). Тя играе ключова роля при ражданията и нейните знания и умения са изключително значими за бъдещето на селото. Поради това, на всеки 21 януари, жените на коите е помогнала да роди я посещават и й отдават почит. Ето кои са най-честите ритуали, които са се правели на този ден:

Ритуали на Бабинден

  • Къпане на малките деца от Бабата – Бабата акушерка посещава домовете или предишната вечер или рано сутринта на младите родилки. Тя окъпва своите бабинчета(децата, които е израждала), като намазва челото на бебето с мед и залепна на него просо или вълна за здраве. Тя оплита бели чорапки с червен конец вплетен в тях и ги подарява на бебето, за да ги “скъса за здраве”. От страна на младото семейството, младата майка подарява обредни кравайчето на бабата
  • Измиване на ръцете на Бабата – Младите майки посещават дома на бабата, като ритуално й измиват ръцете. Смята се, че която го направи първа ще донесе късмет и здраве на децата си. Жените целуват ръка на старицата, като й подаряват специално извезани кърпи, за да си избърше ръцете в тях. Сапунът, с който си измива ръцете Бабата, винаги се пуска отвисоко, за да пораснат високи и здрави децата, старицата оставя той да се плъзве по ръцете й, за да може да се раждат лесно децата.
  • Ритуална гощавка в дома на Бабата – Това е специална ритуална трапеза, на която Бабата кани само младите майки. Задължителните храни са варена кокошка, млечна баница, завити краваи, свинско с праз, сарми с месо и задължителните за този период от годината вино и ракия. Трапезата се прекадява с керемида, като интересна разновидност на някои места от страната е, че това се прави и под полите на жените, за да раждат повече деца. На други места краваите се слагат един върху друг, а Бабата се крие зад тях с пожелание да бъде по-голяма и по-голяма тази купчина – тоест да се раждат все повече деца. На празничната трапеза се разиграват различни забавни сценки, придружения с хумористични пожелания за новата година.
  • Къпане(Влечугане) на Бабата – Това е най-познатият ни ритуал от празника Бабинден. Бабата се изнася на ръце от дома и се качва на специлно украсена двуколка. След това тя бива отведена към близката чешма или река, където трябва да бъде ритуално окъпана. Водата се смята за символ на нов живот и това е пожелане за здраве на Бабата акушерка. След това окъпване, много често се извива традиционно хора, което се води от старата жена. Друга интересна особеност е свързана със забавните шеги и подмятания, които се правят към мъжете, които виждат цялата процесия с Бабата. За да спре тези закачки, всеки мъж трябва традиционно да почерпи празнуващите. Това е най-често от приготвеното от него домашно вино или традиционната домашна ракия.

Бабинден е бил много важен празник през вековете за българите. Последните години, той се е трансформирал като ден на всички медицински специалисти, които отговярат за успешното идване на новия живот. Така че можем да отдадем почит на тези лекари и медицински сестри, които ни помагат в този важен период от живота на всеки човек.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ