HomeИнтересноБългарияБулчинската рокля - ето кой трябва да я купи по традиция

Булчинската рокля – ето кой трябва да я купи по традиция

Подготовката за сватба винаги е водовъртеж от задачи, много промени и корекции, много съвети от приятели и роднини, които горещо препоръчват, какво ли не за изпълнение.

Кой трябва да купи сватбена рокля: традиция и модерност

В някои случаи „ценното“ (както смятат самите съветници), мнение на другите може да остане пренебрегнато. И все пак, невинаги е така. За да избегнете спорове с любимите хора – роднините и вашата сродна душа, веднага очертайте кръга от въпроси, по които да се ръководите от своите преценки. Един от тези въпроси е:

Кой трябва да купи булчинската рокля за булката

Съвременните реалности са лишени от предразсъдъци в това отношение. В редица страни спазването на изконните обичаи е аксиома и дори не се обсъжда. Освен това някои съпрузи предпочитат да следват общоприетите правила относно разходите, преди сватбата. Как да процедираме в конкретния случай?

Купуване на булчинска рокля за булката – традициите на предците

В епохата на миналото в Изтока и главно в Русия момичетата на брачна възраст, сами са подготвили зестрата си, включително сватбената рокля. Роклята за сватба била ушивана от най-скъпата и красива тъкан, щедро украсена с панделки, бродерии, мъниста и други декорации. Традиционният цвят за тях бил червеният. Символ на всичко “красиво”. Майсторството, богатството и щастливият живот личали по украсата по сватбената рокля на булката. Те определяли, колко умело е момичето в шиенето, бродирането и други занаяти, които по онова време били много важни. С течение на времето древните обичаи загубили значението си. В богатите семейства родителите сами събирали зестра, а шивачките шиели сватбена рокля за булката. Тенденциите на сватбената рокля също се променили: пастелни и традиционни бели нюанси заменили червеното. С времето традицията от Европа се настанила не само трайно сред местните, но и била пренесена на съседния континент. Така започнало да се налага, че младоженецът (или неговите родители) трябва да купят булчинската рокля. Едно нещо и до днес е останало неизменно и то гласи: Младоженецът да не вижда годеницата си в сватбената рокля, преди сватбата. В противен случай младите ги чакала злощастна съдба. Така изглеждала вековната хроника на сватбените обичаи у нас и в много други страни?

Купуване на сватбена рокля: кой плаща днес?

Реалностите на живота, през 21 век правят свои собствени корекции. И, така на въпроса – „Кой купува сватбена рокля?“ се губи актуалността. Често булката и младоженецът плащат разноските от общ “бюджет”. Много пъти момичетата, отгледани в условия на еманципация, напълно поемат отговорността за придобиването на облекло и всички разходи за роднините в допълнение. Ако сте далеч от предразсъдъците и остарелите обичаи, предложете на бъдещия си съпруг да купи пръстен, букет, да плати колата под наем и т.н. Подготовката за сватба в съвременните европейските страни, протича приблизително в този дух. Така границата между половите задачи на мъжа и жената отдавна е изтрита. Наред с това финансовото участие на родителите на младоженците е символично. В Близкия Изток ролята на традициите все още е силна. Там, в деня на брака, булката се облича в рокля, която родителите на съпруга й са купили за нея. Жителите на Америка отдавна са се отклонили от оригиналните обичаи по организиране на сватба. Това до голяма степен се дължи на техния ритъм на живот и смесен произход.

В заключение: Кой плаща булчинската рокля на булката?

От вас зависи да решите! Важно е, да запомните: ако трети страни участват в покупката на тоалета, предварително уточнете стила и бюджета на тържествената ви визия. Предвидете и това, че сватбени рокли имат в доста богат избор и само неподготвен човек може да се обърка. Само с добра организация и план ще избегнете евентуални недоразумения и ще създадете празнично настроение, преди и по време на самото събитие.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ