HomeИнтересноБългарияЧъргубиля Мостич - третият човек след цар Симеон

Чъргубиля Мостич – третият човек след цар Симеон

Чъргубиля Мостич със сигурност е име, което е непознато на широката публика.За този висш български съновник не се знае много освен, че е участвал в управлението на страната при двама български владетели – цар Симеон и неговият син Петър. Ако искате да научите повече за неговата титла и биография – тази статия е за вас.

Какво е Чъргубиля

Първо трябва да започнем с думата чъргубиля. Това е славянското наименование на думата ичиргу боил. Тази титла е на 3-тият в йерархията на Българската държава след хана и кавхана. Произходът на самата дума е тюркско-алтайски според Веселин Бешевлиев и означава вътрешен(ичиргу). Тоест, можем да съдим, че това е човекът част от най-вътрешния кръг на владетеля. Има оскъдни сведения за хората заемали тази позиция преди Мостич. За пръв път е спомената по времето на хан Крум – още като ичиргу боил – като се смята, че това лице е било натоварено с отговорността за управлява новите земи присъединени от Крум. В друг извор се споменава, че Крум изпраща кавханът заедно с 400 тежки конници на ичиргу боил, които да му съдействат при определена военна операция. Ако използваме съвременната терминология, позицията която най-много се приближава до тази на ичиргу боила е тази на вътрешен министър или министър на отбраната. Постепенно името на тази позиция бива променено, което се забелязва по времето на хан Пресиян на чъргубиля, което е славянското наименование на тази титла.

Кой е Чъргубиля Мостич

От оскъдната информация, която имаме за това лице знаем, че е заемал тази позиция още по управлението на цар Симеон. Проявява своите качества по време на битката при Ахелой, като един от основните помощници на Симеон. Със сигурност е от знатен род, тъй като в Българската държава няма друг вариант при който някой да заема подобен тип позиция, ако не е част от българската аристокрация. Знае се, че се проявява и в следващите походи на цар Симеон като продължава да заема тази длъжност и по времето на цар Петър. Най-много информация за него получаваме от надгробната му плоча. От нея разбираме, че е доживял до сериозна възраст за тази епоха – над 80 години и напускайки постта си на чъргубиля става монах и загърбва всичкото си имущество. Очевидно се има предвид , че спазва примера дадеон от княз Борис, който използва същият подход при напускането на трона, оставяйки го първо на Владимир-Расате , а по-късно и на Симеон.

Намирането на гроба на Мостич

Той е открит през 1952 година по време на археологически разкопки на външния град на Велики Преслав.Интересното е , че е бил погребан много скромно и само с дървен кръст. До него е бил погребан друг много знатен човек, за който се предполага , че е бил самият цар Петър, но за съжаление тази хипотеза не може да бъде потвърдена все още. Друг интересен факт за това лице е , че от останките му можем да заключим, че е бил на височина около 170 сантиметра, което ни дава по-ясно представа за височината на българите по това време.

За съжаление за лицето Чъргубиля Мостич няма достатъчно информация, но на база на представените факти можем да заключим за развитието на позицията на ичиргу-боила. Как постепенно се сменя наименованието и на базата на развитието на държавността ни и е показателно, че българската държава е имала ясно изградена държавна йерархия още по времето на прабългарите. Тази тенденция за загуба на наименованията на типично българските титли е характерна и за 2-рата Българска държава, в която се използват само византийски имена на властовите позиции.

 

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ