HomeИнтересноБългарияГагаузите и България - научете тяхната история

Гагаузите и България – научете тяхната история

Знаете ли кои са гагаузите?

Това е прост въпрос, с не много лесен отговор. Езикът на гагаузи е вариант на турския – по-близък до анадолския турски, отколкото до азербайджанския турски – предполагаемо най-близкият роднина на анадолския турски.

По право гагаузкият народ са смятани за тюркоезична група изповядваща православието. Първоначално мюсюлмански тюркмени алевиспътници на алевитите мюсюлмански туркменски светец Сари Салтъкв Добруджа.

Какъв е произходът на гагаузите

След смъртта на Сари Салтъкв, някои от гагаузите отишли в Анадола, за да се присъединят към други мюсюлмански алеви тюркмени, докато други останали в Добруджа. Вторите станали християни вероятно под дисимулация. Те продължили да почитат светец Сари Салтък под различни християнски прикрития като (Свети Георги, Илия, Свети Никола, Свети Симеон, Свети Науми Свети Спиридон) с течение на времето напълно се обърнали към християнството.

На кого принадлежи гагаузкият език

Гагаузки език принадлежи към клона Огузот тюркските езици, гагаузкото име вероятно е деформация на термина „огузки турци“.

Гагаузите се самоопределят като турци, но като всички антитурски националистически настроения по света, някои правителства искат да ги идентифицират като местни българи, молдовци, украинци и т.н. Те са точно, както кюрдските националисти, подкрепяни от ПКК и западното разузнаване, агенциите атакуват мюсюлманската турска идентичност, измисляйки псевдо-историческа религия, наречена „язданизъм“. Такива често са наричани „древната религия на така наречените „местни кюрди“.

И така, докато поставят алевизма като подразклонение на този митичен язданизъм, а след това поставят „алевитските турци” за „потурчени” кюрди същата игра се играе срещу гагаузките турци, но този път със славянски национализъм вместо кюрдски национализъм.

В заключение:

Къде живеят гагаузите в България

Днес в историческите граници гагаузкото население е съсредоточено в Североизточна България. Това са местностите около Балчик и Варна; разполагат се по Добруджанското крайморие и в земите – от Добричко до Силистренско. Гагаузи има и в Шуменско, Провадийско и Новопазарско. Тези райони и преди в миналото и сега са с най-гъсто оформена мрежа гагаузки селища. И така от тях значително по-малък брой са преселени в периода от Балканските войни (предимно от Одринска Тракия). Днес те живеят в Ямболско, Бургаско, Старозагорско и Хасковско. Друго важно, което може да се каже за тях е, че мнозинството живеят в градовете на страната и една трета са в София. столицата.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ