HomeИнтересноБългарияГрад Сокол - кой град е кръстен на старата ни дума за...

Град Сокол – кой град е кръстен на старата ни дума за тази птица?

Днес ще ви представя историята на един интересен български град. През вековете, той е успял да запази българското си наименование, което е свързано с птицата сокол. Разберете за кое населено място в нашата родина става въпрос.

Кой град е кръстен на птицата сокол

Става въпрос за град Сунгурларе. Той се намира в област Бургас, близост до Карнобат. По принцип самият район е обитаван още от антично време, тъй като има много запазени останки от тракийски и римски монети по тези земи. След това със сигурност влиза в състава на Първата и Втората ни държава, но за този период няма достатъчно информация. Предполага се, че става част от Османската империя след битката при Черномен през 1371 година, когато е присъединена цялата Карнобатска долина.

Сунгурларе в Османската империя

Смята се, че по това време част от българското население се премества към новото землище на населеното място – старото му е било в горите над местността Ичмята. В рамките на империята, селището носи името Сонгурлар и Сьонгурларе, които очевидно са начина на произнасяне на българското наименование от страна на османците.

Защо смятаме, че Сунгурларе идва от думата сокол

Първите по-сериозни проучвания по въпроса са чак след Освобождението. Константин Иречек описва мястото, но той не се концентрира толкова върху неговото име. От друга страна, през XX век има различни хипотези за произхода на името на града. Те всички водят до извода, че в източна посока от днешния град е имало вековна гора съставена от много високи дървета. Смята се, че там е имало много гнезда на сиви соколи. Дори един от изследователите, Иван Апостолов, приема, че най-първото запазено име на града е било Соколаре, като частицата -ларе идва след заселването на османското население.

Сунгур – сокол

Езиковеда професор Борис Симеонов е първият доказал тази връзка. Тя се базира на няколко паметника, запазени в Шуменския регион, в които се намира словосъчетанието “сунгур сунгур”, което се превежда като “соколи соколи”.

Допълнителна подкрепа за това твърдение е един от върховете в Рила планина, който носи името Сунгурличал. Като премахнев турската надставка “-личал”, която се използва, за да обозначи връх – преводът на името е Соколовият връх или върхът на соколите.

В заключение е интересно как през вековете старобългарската дума за сокол се запазва. Тя бива леко променена, но без съмнението името на град Сунгурларе се свързва с тази красива и изящна птица, срещаща се по нашите земи.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ