HomeИнтересноБългарияИмето на кой софийски квартал е определено от Иван Вазов

Името на кой софийски квартал е определено от Иван Вазов

Днес ще се задълбочим в историята на град София. Ще ви представим откъде идват имената на някои от най-известните софийски квартали. Как Иван Вазов решава спора между хората и дава името на мястото, което сега е квартал на София. И много други интересни истории за имената на кварталите в София.

Кой квартал е наименован от Иван Вазов

Става въпрос за Красно село. Днес квартал на София, но е имало големи спорове около негово име. Смята се, че първият заселник идва на това място от Панагюрище и се казва Димитър Геров. Смята се, че той си е построил първата къща в района. През 1900 година вече през района на Красно село се проектира да минава трамвайна линия. Вече и населението се увеличило съществено и се формирала териториална единица под формата на квартал. Съответно тя трябвало да има име, но тогава започнали големи спорове между неговите жители. Най-известните предложения били:

  • Ягодово
  • Малиново
  • Градината

Заради многото спорове, хората решили да потърсят авторитет за решаването му. Обърнали се към нашия голям писател Иван Вазов. Причината за това е, че той много често пътувал с трамвай през квартала и много харесвал малките и спретнати къщички, които хората си били построили. Той решил името на мястото да бъде Красно село – начинът по който се бил запечатал в съзнанието му.

Овча купел

Това е едно от имената на софийските квартали, които веднага се набиват на очи. Местната легенда го свързва с голяма земетресение, което го засегнало през 1858 година. Тогава от недрата на земята бликнала вода, която се оказала минерална и това води до заселване на мястото му. А днешното му име се свързва с овчарите, които водели стадата си да пасат на ливадите и да пият от минералната вода, която се смятало, че пазело животните от болести. А втората част от името – “купел” – се свързва се свързва със съда, с който са кръщавали младенците. Тъй като минералната вода от Овча купел се ползвала и от хората с различни заболявания. Това е и причината да бъде построена през 1914 година обществена баня, а по-късно и болница за рехабилитация.

Надежда

Малко хора знаят, че този квартал е кръстен на най-малката сестра на цар Борис III – Надежда. Хората започнали да се заселват там още в началото на XX век. Първите хора са били работниците от железниците, както и различни видове занаятчии. През 1923 година, Надежда вече прераснала от махала в село, а през 1934 става център на община, която включва Илиянци, Връбница, Обеля и Модерно предградие.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ