HomeИнтересноБългарияИсторията на Слънчев бряг - научете как е създаден!

Историята на Слънчев бряг – научете как е създаден!

Всички знаем Слънчев бряг – това е най-големият и най-посещаваният морски курорт в нашата страна. Но каква е неговата история? Кога е създаден и каква е причината за това. Днес ще ви представим историята му.

Историята на Слънчев бряг

Създаването на Слънчев бряг се свърза с постановлението на Министерски съвет от 1958 година. Въпреки това, проектирането на селището започва още от по-рано – през 1957 година. Изграждането започва от северна посока – местността се е наричала малката несебърска пустиня. Това са били безкрайни пясъци, които оформят дюни с няколко кладенеца между тях. Това е било важен източник на водата за хората от района. Въпреки това тази местност не е била от тачените от местното население.Причината за това е свързана с така наречението движещи се дюни и неугледна растителност, които са осейвали крайбрежието. Самият бряг на бъдещия курорт не се е ползвал дори от рибарите, тъй като често Черно море заливало плажната ивица.

Как е избрано мястото на Слънчев бряг

Преценява се, че най-благоприятни условия за летуване дава Южното ни Черноморско крайбрежие. Освен това се взема предвид, че морският бряг на юг от нос Емине е най-подходящ за тази цел. Тук има дълбок и спокоен залив с дълбоко и врязано навътре море, голяма и широка плажна ивица, близост до старинен град като Несебър, плитко море на много метри на вътре. Всичко това са факторите, които оказват влияние върху взетото решение на българските управници.Малко известен факт е , че строежът започва на място известно като Царската гора от жителите на Несебър. Това е тополова горичка, която е засадено от несебърци. Нейното име е свързано с цар Фердинанд, който искал да си има втора морска резиденция след тази в Ексиновград.  По желание на Фердинанд, кметът на Несебър участвал в залесяването. Но идеята на Фердинанд не успяла да се реализира – проектът му бил отказан от Народното събрание.

Историята на построяването на Слънчев бряг

Интересното е, че първоначално строежът на комплекса започва сравнително бавно – почти без механизация, но въпреки това още през 1958 година се появява  и първото заведение в селището.Първоначалната концепция за строежа на комплекса е бил сходен с този на Златни пясъци.Постепенно се стига до идеята, че са по-ефективни по-големите хотели – тези над 10 етажа.Първият хотел – Калина, посреща туристи още през 1959 година. Малко известен факт е , че това се случва броени минути след като строителите довършват дейността си по хотела. Основно това са били чуждестранни туристи – имало е подготвена церемония по откриването на хотела, но тя не се състои.Друг интересен момент, че в строителството по това време се е отчитало как самият дизайн на хотела да представя най-добрата страна на българите през чуждите туристи. Първите хотели са изградени в стил на нашата национална артитектура от времето на старите български възрожденски къщи. Освен това са използвани и елементи, които са свързани с къщите на жителите на Несебър.

Слънчев бряг е първият български курорт, който е удостоен с приза Син флаг през 1995 година, като всяка година след това той продължава да участва в класацията със своите плажове.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ