HomeИнтересноБългарияКак Ботев спасява Априлското въстание?

Как Ботев спасява Априлското въстание?

Когато като малък учих историята на Априлското въстание, винаги ми беше интересно защо Ботев се хвърля на подобен тип саможертва. Как с чета от около 200 човека ще промени хода на въстание – дори и то да е било по-масово. Но, на практика се оказва, че той има огромна роля. Неговият публицистичен гений постига целта на Априлското въстание – ето как!

Как Ботев спасява Априлското въстание

Първо, трябва да разберем каква е била целта на въстанието. В една от предишните статии обясних каква е ролята на Гюргевският комитет и какви цели той поставя пред апостолите на Априлското въстание. Целта е това въстание да вдигне толкова сериозен шум сред европейските народи, така че те да окажат силно влияние върху своите правителства, които да вземат мерки в полза на българите. Тази цел е постигната от Христо Ботев. Ботевата чета пътува на кораба Радецки на 16 и 17 май 1876 година. Когато гениалният български поет поема управлението на кораба, той не губи никакво време. Използва комуникационната система на Радецки, за да извести всички големи европейски печатни издания за съдбата на българския народ. Като уникален публицист, той пише възвание към тези медии да отразят саможертвата на българския народ. Най-важното е начинът по който го пише. Той успява да грабне вниманието на европейските вестници и това води след себе си до появата в България на лице като Дж.Макгахан. Тъй като ако пресметнем правилно периода се получава така, че въстанието избухва на 20 април. То е потушето най-късно до края на месец май. Тоест когато пише посланието си, на практика Априлското въстание е почти потушено. Така че докато се организират кореспонденитет да пристигнат в България и да видят какво се случва с въстанието, то на практика вече е потушено. Но зверствата остават своите следи.

Отразяване на зверствата от Априлското въстание

Следите от тези издевателства над българите от страна на башибозука остават. Те са отразени в най-пълна степен от Макгахан, който пише поредица от статии, с които представя картината от мястото на събитията. Това се случва през края на юли и началото на август. Това са цели 2 месеца след приключването на въстанието.Въпреки това, Макгахан вижда с очите какво се е случило с местното българско население. Те са публикувани в Дейли Нюз и оказват огромно влияние не само във Великобритания, а и в цяла Европа. Министър-председателя на Великобритания Бенджамин Дизраели се опитва да умаловажи случилото се , но в поредица от статии Дж.Макгахан доказва твърденията си.

Поведението на Ботев

Така че на практика чрез своя литературен гений, Ботев постига своята цел. Ботевата чета не успява да реализира своята цел, във Врачанския окръг на практика не се вдига въстание и те биват преследвани и убити от турската потерия. Но преди смъртта си, Ботев успява да постигне своята цел. Начинът по който Ботев успява да грабне вниманието на европейците и да го насочи в посока на българската национална кауза на практика спасява делото на революционерите. Защото иначе, те щяха да дадат животите си в името на отечеството, но никой нямаше да разбере за това. Тяхната огромна саможертва щеше да бъде напразно и нямаше да има никакъв резултат от нея. Но операцията с превземането на кораба Радецки, начинът по който се държи Ботев – описан от капитана на Радецки в последващите интервюта – е показателен. Със своето послание и лична саможертва, той описва образът на българските революционери като хора силно развито национална достойнство, готови да умрат в името на свободата

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ