HomeИнтересноБългарияКак Тервел на 2 пъти пробва да сложи император на Византия?

Как Тервел на 2 пъти пробва да сложи император на Византия?

Безспорно хан Тервел е един от владетели, които оставят най-широка следа с управлението си начело на България. Той е свързван най-вече с помощта, която оказва на закъсалата Източна Римска империя по време на обсадата на Цариград през 717-718. Въпреки това, Тервел е един от малкото български владетели, които директно се месят във вътрешната политика на Византия – нещо, което по принцип е запазена марка на ромеите спрямо българската държава. Ето как цели 2 пъти се опитва да сложи друг император на престола в Константинопол.

Тервел помага на Юстиниян Носоотрязания

През 705 година, с Тервел се свързва бившият император Юстиниян II. Той е бил заточен в Херсон, като му били отрязан носът и поради тази причина носил железен такъв. Юстиниян обещава големи дарове на Тервел, за да му помогне да си върне  престола. Първоначално българският хан не се съгласява. Такова е мнението и на “чичовците му от Солун” – Куберовите българи в Македония. Но след това, Тервел решава, че риска си заслужава и заедно с българската войска потегля към Цариград. Там Юстиниян успява да се свърже със свои привърженици и през изоставен акведукт успяват да влязат в столицата на Византия. Това води до успешен край това начинание и Юстиниян си връща престола. Тервел е награден много богати, като получава важната провинция Загоре, която да служи като основа за бъдещата българска експанзия в Тракия. Въпреки това, в следващите години отношенията между двамата владетели се влошават и на Тервел му се налага да води успешна война с Византия, за да защити придобивките си.

Тервел помага на Анастасий II

Това се случва в края на управлението на Тервел – около 719 година. Тогава при него идва бившият император Анастасий II, който се опитва да си върне престола от Лъв III. Смята се, че авторитета на Тервел тогава е бил много голям поради 2 причини:

  1. Успешно връща на престола Юстиниян
  2. Спасява Константинопол от арабите

Поради това, Тервел е бил определян като човек, който може да свърши чудеса във военното дело. Привържениците на Анастасий го съветват да потърси помощта на българския владетел. Тервел се съгласява, като му дава сериозно количество злато и му осигувя българска войска, с която да си върне престола. Въпреки това, този път Тервел не успява. Лъв III разбира за намеренията на Анастасий и поставя ултиматум на Тервел да изпълни клаузите от мирния договор между двете страни. Тервел преценява, че рискът от война с Византия е прекалено голям и предава Анастасий на императора. Този втори опит за намеса във вътрешните работи на Византия е неуспешен, но е достатъчно показателен за авторитета, който българският хан има по това време.

В следващите години, вече знаем как Византия се месе във вътрешните работи на България. Но не трябва да забравяме, че хан Тервел е един от много малкото български владетели, които успешно оказват влияние в рамките на вътрешната политика на империята и подкрепя различните претенденти за престола, за да може да отслаби империята и тя да стане по-лесно плячка за българите. Въпреки това, когато вижда заплахата от арабите – Тервел помага на Източната Римска империя отчитайки, че тя е по-малката опасност. Този начин на мислене на Тервел определено го поставя сред най-добрите владетели в историята не само на България, но и на цяла Европа.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ