HomeИнтересноБългарияКаква е старото име на Стара Планина?

Каква е старото име на Стара Планина?

Чудили ли сте се някога какво е било старото име на Стара планина? Отговорът е малко сложен. С течение на времето тази величествена планинска верига е била известна с различни имена, включително Хемус и Берегава. В тази статия ще разгледаме историята зад някои от тези древни имена, за да разберем по-добре защо са били използвани.

Хемус

Най-старото известно име на Стара планина е Хемус. Това име идва от тракийските думи “Haimon”, “Aemon” и “Haimos”, които на български означават “гъсталак, гъсталак”. По-късно тези названия ще бъдат заменени с единния термин Хемус. Според полския лингвист Ян Развадовски се смята, че това име произхожда от Тракия. В гръцката митология обаче Хемус всъщност е смятан за цар, който в даден момент е управлявал Тракия. Смятало се е също, че Арес (богът на войната) е живял на върха на Хемус, докато Орфей е пеел тъжните си песни, оплаквайки любимата си Евридика, от върховете му.

Други стари имена

Веригава е друго име, което може да се проследи до IX век във византийските хроники. Преводът на този славянски термин е “овраг” и се използва за обозначаване на Стара планина от славяни през цялата история. Освен това някои представители на местното население я наричат “Сребърна планина” заради добива на сребро в района през XVI и XVII в., а в други райони я наричат Каменица.

Балкан

Смята се, че името на Балканския полуостров произлиза от турската дума “Балкан”. В зависимост от това кого питате, произходът може да е бил и персийски, но се смята, че тюркският произход има най-голяма тежест. Смята се, че “балкан” означава “планинска верига” или нещо подобно. Няколко десетилетия преди районът да бъде завладян от турците, тази дума вече се е появила в една арабска карта. През 1353 г. друг сроден термин – Стара планина – е използван в пътеписа на Антун Вранчич за това, което сега наричаме Стара планина.

Общо взето, има няколко различни древни имена, свързани с това, което днес наричаме Стара планина! Векове наред тези величествени планини са били наричани с много различни термини като Хемус, , Веригава и др. в зависимост от това кой ги е обитавал в даден период от време! Удивително е колко много история може да се научи само като се запознаят с някои стари имена, които днес вече не се използват много често! Като разберем повече за тези стари названия, можем да придобием по-добра оценка за нашето минало и за всичко, което нашите предци са постигнали в историята!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ