HomeИнтересноБългарияКакво е българското име на София?

Какво е българското име на София?

София е град е много богата история и не случайно е столица на нашата страна. Днес ще се фокусирам повече историята на града в рамките на Първата и Втората ни държава. Как българите тогава променят името на града и откъде идва то?

София като част от Първата българска държава

София играе важна роля в рамките на Източната Римска империя за охраняване на границите на ромеите. Особено това се случва по време на император Константин V Копроним, който засилва линията на защита на византийците между София и Несебър. Въпреки това, по времето на хан Крум тази отбрана се пропуква същестевно и през 809 година, Сердика попада официално(има и някои по-ранни сведения за българско присъствие в града, но не са доказани още) в рамките на България. Интересното е ,че това се случва точно по време на големия християнски празник Великден. Въпреки че византийските хронисти описват много разрушения, техните думи не са подкрепени от конкретни доказателства в момента, като по-скоро Крум преустройва част от града, за да пасне за защита на българските войски.

Омуртаг

По времето на сина на Крум, се смятат, че се осъществява сериозното преустройстов в града. Бива заселено предимно българско население и се приема, че се променя името на града – от Сердика на Средец. Тоест, българското име на града е Средец. Има хипотеза, която определя името като средище – тоест заемащ централно място в територията на Българската империя, но това становище все още не е официално прието.

Петър и края на българската Сердика

Знае се, че през града преминава на няколко пъти цар Петър I – синът на цар Симеон Велики. Дори се приема, че това е във връзка с неговите срещи със Свети Иван Рилски. Сердика запазва важното си значение за българската държава. Това се дължи на тежките загуби, които претърпяват източните български земи от войските на Светослав и Йоан Цимисхий. Сердика става средище на българския патриарх, а дори има хипотези, че за кратък период е бил столица на България при Комитопулите. Без значение дали това я вярно или не, Сердика играе огромна роля в борбата на българите срещу Василий II, която за съжаление завършва неуспешно.

Сердика като част от Втората българска държава

Още по времето на Асен, Сердика се връща в пределите на България. Той продължава да играе много важна роля в държавата ни, като има поредица от севастократори(вторият човек след царя), които управляват града. Най-известните от тях са:

  1. Александър – братът на Иван Асен II
  2. Калоян – предполагаемият син на Александър(т.1)
  3. Петър – зет на Александър(т.1), който управлява тези земи след смъртта на Иван Асен II

От името на севастократор Калоян идва така наречената Калоянова махала в София, която доста често се бърка с името на цар Калоян. Същият този Калоян е и ктитор на Боянската църква, където има запазен и негов портрет в цял ръст.

Смята се, че Сердика е превзета от османците през 1382 година След 3-месечна обсада, легендите разказват, че се намира предател, който да отвори крепостта по подобие на това, което се случва със столицата Търново през 1393 година. Запазена е легенда за Бан Янука, който е легендарният защитник на града срещу чуждите нашественици. Има спорове относно това, което е това лице – има 2 популярни версии:

  1. Княз Иван Асен – Това е вторият син на Иван Александър от еврейката Сара. Тъй като знаем, че Янко е народната версия на името Иван, а има запазени данни, че той загива от ръката на турците – се разглежда тази хипотеза
  2. Янош Хунияди – Това е един от ръководителите на похода срещу османците през 1443-1444, който завършва със загубата в битката при Варна. Знае се, че той успява да освободи Сердика за кратък период и поради тази причина и близостта на името се обвързва с легендата за Бан Янука.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ