HomeИнтересноБългарияКакво е старото име на Благоевград?

Какво е старото име на Благоевград?

Благоевград е част от поредицата български градове с много богата история. Днес ще ви представим различните имена, с които този български град е бил познат още от дълбока древност. Ще може ли да познаете всички от тях – сега ще разберем!

Какви са имената на Благоевград през вековете

Скаптопара

Благоприятните условия са забелязани още преди много години от населението на Балканите. Има споменаване за възникване на тракийско селище още около 300 години преди новата ера под името Скаптопара. Име интересна история свързана със селището като част от римската империя. Има запазен надпис на жителите на Скаптопара, в който те искат от римския император Гордиан III(Марк Гордиан) отменянето на тяхното задължение да осигуряват безплатен подслон и храна на минаващите легионери и римски чиновници по време на големия 15-дневен панаир, който се провеждал в близост до него. Тази тегоба карала много от местните жители да се преместват в други населени места, тъй като не им е било изгодно да изпълняват тези задължения. Запазен е и отговорът на Гордиан – той препраща жителите на Скаптопара към местните римски съдилища, които да вземат решение по въпроса. Какво се случва с този казус – за съжаление не е запазено до наши дни. С идването на славяните по земите на тракийското селище се приема, че постепенно селището замира и няма повече данни за наличие на подобен тип населено място.

Джумая/Горна Джумая

Данните са град по тези земи е по времето му като част от Османската империя. Срещат се доста вариации на това име като например –  Джума Базари, Баня, Орта Джума, Джумая, Горна Джумая. Думата джумая на турски означава петък, който по традиция е големият пазарен ден. Известният османски пътешественик Евлия Челеби дава и друго име на града – Орта джумаа. Заради голямата търговия в града, той става все по-голям и по-голям.През 30-те години на 19 век през града минава френския геолог Ами Буе описва, че населението му е около 4000 души. Той дава интересно предположение, че българите наричат града Шума(шум означава гора). Градът е освободен чак по време на Балканската война през 5 октомври 1912 година.След Втората Балканска война, голяма част от турското население на града се изселва и в него се заселват много от българите бежанци от Егейска и Вардарска Македония. Интересен факт за града е , че известната българска гимназия в Солун е преместена тук през 1920 година – известна под името Националната хуманитарна гимназия Свети Кирил и Методий.

Благоевград

Сегашното име на града е определено на 9 май 1950 година. Кръстен е на името на Димитър Благоев – основателят на социалистическото движение в България. Известен с прякора си Дядото, той е и създател на първата Социалнодемократическа партия в България, развива идеята за Балканска федеративна република.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ