HomeИнтересноБългарияКакво е старото име на Ямбол?

Какво е старото име на Ямбол?

Ямбол е град с дълбоки корени в историята. През годините е носил много различни имена като Диосполис Диамполис, Дъбилин, Дъбили, Дубилин, Диамболи, Янболу, Ямболи и сегашното му име Ямбол. В западноевропейски хроники се споменава дори под името Гренбоел. Разберете повече за историята на този град.

Историята на Ямбол през вековете

Население места по плодородните земи на река Тунджа датират още от няколко хиляди години преди Христа. Но първите сведения за град са от римско време – разказва се следната легенда за създаването на Ямбол.

Диосполис

Историята на Ямбол се свързва с римския император Диоклециан. През 293 година той осъществява пътуване, което от Адрианопол по посока на Филипополис. По пътя си той преминава през територията на Ямбол, в която е имало някакво малко селище. Императорът бил възхитен е решил , че задължително трябва да има град на това място. Заради това му дал името Диосполис – градът на бог Зевс/Юпитер. За първи път става част от България по времето на хан Тервел и това се случва през 705 година.

Диамполис

С това име градът е споменат като част от Византия в края на 10 и началото на 11 век.Буквално преводът на името му е двоен град – тоест град който се дели на две части от река Тунджа. По-късно през годините отново става част от България – от Втората Българска държава.

Дъбилин

Знае се , че играе важна роля при цар Иван Александър – важен център за династията на Шишмановци.Смята се , че е управляван от царския син Иван Асен IV, а след неговата смърт през 1349 година от брата на царя. Името на града – Дъбилин – е споменато в каменен стълб от епохата открил през 1884 от братя Шкорпил.Друго важно сведение за града е за решителната 1373 година. Османският хронист Саадедин описва георичната отбрана на ямболии срещу османските орди, които дълго време удържали напора на нашествениците ,но били принудени да се предадат. Саадедин описва , че османците се прибрали с плячка достойна за царе. Падането на Ямбол остава в историята чрез песента за Крали Марко, в която се споменава, че царят ме вика Ямбол да браня – очевидно фактът за падането на града е оставил следа в народния фолклор

Ямбол като част от Османската империя

Ямбол е избран за град, в който жителите става войнуци. Това са хора, които се грижат за конете на султана по време на мир, а по време на война се зачисляват към обоза и копаят окопи на османската армия. Предполага се , че от късото войнишко копие каргъ и лопатката каргън – идва името на квартала , където са се заселили войнуците. Това се предполага , че е днешният квартал на Ямбол – Каргона.

Ямбол се превръща във важен тъговски град. Той е част от пътя на солта от Поморие до Пловид, ямболските търговци стават известни из цялата империя като градът се свързва като основен снабдител на месо на столицата и селитра за армията. В този период се смята , че е построен е емблематичният за града Безистен. Османският пътешественик Евлия Челеби го описва като произведение на изкуството, каквото не е виждал никъде. В днешно време той е единственият реставриран в оригинален вид заедно с този в град Шумен. Ямбол е един от градовете освобеден по време на Руско-Турската война през 1828-1829 като за няколко месеца бива контролиран от руснаците. Когато османците си връщат неговото владение, много от жителите на града бягат заедно с руските войски.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ